Nieuws

Magazine: Accountants aan de andere kant van de tafel

Een nevenfunctie als toezichthouder of commissaris biedt accountants het perspectief van "de andere kant van de tafel". Daarover gaat het omslagartikel van het nieuwe magazine Accountant.

Emeritus hoogleraar corporate governance Leen Paape stelt in het blad dat het "bijna verplicht" zou moeten zijn voor accountants om ook eens als toezichthouder in gesprek te gaan met de controlerend accountant van een organisatie. Volgens hem krijg je dan een "ander gesprek".

In het magazine ook een interview met Berry Wammes, die dit jaar terugtreedt als algemeen directeur van de NBA. "In 2002 dacht ik dat we binnen enkele jaren de vertrouwenskloof wel gedicht zouden hebben, maar dat bleek een misvatting", stelt hij. "Echte verandering van cultuur en gedrag beslaat al gauw een generatie."

PIOB

Janine van Diggelen geeft in het magazine een toelichting op het werk van de Public Interest Oversight Board (PIOB), de organisatie die toezicht houdt op de internationale regelgeving van het accountantsberoep. Ook wordt ingegaan op de stand van de duurzaamheidsverslaggeving: hoe verder na de bekrachtiging van de CSRD-richtlijn door het Europese Parlement?

Verder wordt gekeken naar de inrichting van het klacht- en tuchtrecht van het beroep, naar het belang van ChatGPT en de media-aandacht voor het nijpend tekort aan accountants. Op de 'oranje stoel' zit Gerdien Vlot, sinds dit jaar voorzitter van de Commissie MKB van de NBA.

Vier keer per jaar

Het magazine Accountant verschijnt vanaf deze jaargang vier keer per jaar. De drie volgende magazines van 2023 verschijnen medio juni, medio september en medio december.

Het nieuwe NBA-magazine ligt deze week bij abonnees in de bus. Het blad is ook online te lezen via Accountant.nl en kan bovendien (per artikel of als geheel) in pdf-vorm worden gedownload.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.