Nieuws

Nieuw erotisch centrum mogelijk dichtbij EY en EMA aan de Zuidas

De gemeente Amsterdam overweegt een erotisch centrum te vestigen naast de Zuidas, bij station Amsterdam RAI. Daarmee zou het complex, waar zo’n honderd sekswerkers zouden moeten werken, mogelijk dicht bij het Amsterdamse kantoor van EY komen te liggen.

Een andere mogelijke nieuwe buur, de Europese toezichthouder voor geneesmiddelen en vaccins EMA, is furieus over plannen van de gemeente Amsterdam voor een nieuw erotisch centrum. Het complex zou de veiligheid in gevaar brengen, aldus het EMA. Inmiddels besteden veel media aandacht aan de kwestie.

Het nieuwe erotisch centrum moet helpen om bordelen op de Amsterdamse Wallen te kunnen sluiten. Twee mogelijke nieuwe locaties ervoor liggen aan De Groene Zoom en de Europaboulevard; dat is bij de RAI en de A10 en dus dichtbij EY en het EMA. Daarbij zou er ook plek moeten komen voor horeca, entertainment en cultuur. Een derde alternatieve locatie is in Amsterdam-Noord.

Negatieve gevolgen

Het EMA zegt dat het via de media over de plannen heeft moeten vernemen. "De verandering voor de Wallen is ingegeven door zorgen over overlast, drugshandel, dronkenschap en wangedrag. Als het erotisch centrum bij het gebouw van het EMA wordt gevestigd, brengt dit waarschijnlijk dezelfde negatieve gevolgen met zich mee voor de omgeving."

De EU-lidstaten besloten in 2017 dat het hoofdkantoor van de toezichthouder van Londen naar Amsterdam zou verhuizen vanwege de brexit. Die verhuizing is in 2020 afgerond. "Het werk van het EMA is essentieel voor de bescherming van de volksgezondheid in de Europese Unie", stelt de toezichthouder. "Dit moet niet in gevaar worden gebracht door de angst van medewerkers en deskundigen om naar het EMA-kantoor te komen."

Vinger aan de pols

EY heeft van de plannen gehoord en houdt de vinger aan de pols, maar vindt het te vroeg om al op zaken vooruit te lopen. "Wij staan in goed contact met de gemeente en verwachten dat zij binnenkort ook de omringende bedrijven nader informeren over de plannen, zodat we een weloverwogen inschatting kunnen maken van wat dit voor mogelijke gevolgen kan hebben."

De gemeente Amsterdam reageert op de ophef door te stellen dat EY en EMA "in geen geval" buren worden van het nieuwe erotisch centrum. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat er "minimaal een halve kilometer zit tussen het EMA en de locaties in Zuid". Ook vindt de politie volgens de woordvoerder dat er op deze locaties weinig veiligheidsrisico’s zijn. Het sekswerk vindt inpandig plaats, "zonder publiek op straat zoals op de Wallen", aldus de gemeente.

Pijnlijk

De belangenvereniging van sekswerkers Red Light United is zelf fel tegenstander van verhuizing en roept de gemeente op in plaats daarvan beter te handhaven op overlast op de Wallen. De belangenclub snapt dat er bezwaren ontstaan tegen mogelijke alternatieve locaties , maar vindt dat ook een pijnlijke constatering. "Het voelt of iedereen van ons af wil. Terwijl we legale banen hebben en belasting betalen."

Uit eerdere berichtgeving over de sekswerkbranche op Accountant.nl bleek dat deze sector, ruim twintig jaar na de legalisering, er niet in slaagt om volledig bovengronds te opereren. Accountants, banken en autoriteiten houden, zakelijk gezien, nog steeds afstand.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.