Nieuws

Ondernemers: Nederland na verkiezingen gebaat bij 'stabiel en voorspelbaar beleid'

Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken in een reactie op de uitslag van de verkiezingen het belang van stabiel overheidsbeleid in de komende jaren.

De BoerBurgerBeweging (BBB) is in iedere provincie de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij was in onder meer Drenthe en Overijssel met afstand de grootste, maar won ook in provincies als Utrecht en Noord-Holland van partijen als GroenLinks en de VVD.

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW maakt de uitslag duidelijk dat de kiezer veel waarde hecht aan ondernemerschap en een sterk landelijk gebied. MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof stelt tegenover BNR Nieuwsradio dat "heel het land roept om meer vertrouwen vanuit Den Haag" en om verandering. "Het is tijd voor actie in de taxi, dus uitvoeren in plaats van alleen maar beleid maken."

Stabiel en voorspelbaar

De beide ondernemersorganisaties benadrukken in hun reactie dat voor Nederlandse ondernemers nu "vooral stabiel en voorspelbaar overheidsbeleid" cruciaal is om te kunnen investeren, gelet op de grote vraagstukken waar Nederland de komende jaren voor staat, zoals klimaat, stikstof, wonen en meer.

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen op recent onderzoek onder duizenden ondernemers, waaruit blijkt dat de politiek het juist wat dat beleid betreft laat afweten. "Het is dan ook belangrijk dat alle politieke partijen helpen om dit vertrouwen in de politiek te herstellen. Ook het vertrouwen van de politiek in de samenleving vraagt actie."

Niet op slot

Wat de uitslagen precies betekenen voor de uitvoering van het kabinetsbeleid en voor ondernemers laat zich nog lastig voorspellen, aldus de ondernemersorganisaties. "Al lijkt het het maken van effectief beleid niet per se makkelijker te maken. Dit geldt ook voor de provincies, die komende jaren op talloze fronten een cruciale taak hebben, van het realiseren van meer woningbouw tot de stikstofopgave en het creëren van ruimte voor nieuwe economische ontwikkeling."

Volgens de lobbyclubs kunnen we het ons niet permitteren dat het land "op slot" blijft of onbestuurbaar wordt. "Daarvoor zijn de uitdagingen veel te groot."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.