Nieuws

PwC wint voorlopig meeste marktaandeel bij 'stoelendans' kantoren

Uit voordrachten die beursfondsen de afgelopen maand openbaar maakten, blijkt dat PwC tot nu toe het meeste marktaandeel wint. ASML, Philips, Randstad en Ajax hebben hun aandeelhouders voorgesteld om de controle voor de komende jaren aan PwC te gunnen.

Dat meldt Eumedion, de belangenbehartiger van institutionele beleggers. EY heeft tot nu toe drie beursgenoteerde ondernemingen "veroverd": Aegon, Sligro Food Group en Brunel International. KPMG heeft Heijmans en Van Lanschot Kempen als nieuwe controleklanten verworven. Deloitte kan vooralsnog alleen SBM Offshore als nieuwe beursgenoteerde klant noteren, aldus Eumedion.

Aflopen termijn

De meeste beursgenoteerde ondernemingen hebben in 2014 en 2015 voor het laatst een nieuwe controlerend accountant benoemd en lopen nu aan tegen het einde van de wettelijke maximale benoemingstermijn van die accountant. Op de agenda van de komende reeks aandeelhoudersvergaderingen staat bij een aantal beursfondsen daarom de benoeming van een nieuwe accountant.

Eumedion is blij om te zien dat de meeste ondernemingen in de toelichting bij het agendavoorstel ook de 'nummer twee' benoemen, aangeven welke andere kantoren bij de selectieprocedure werden betrokken en wat de selectiecriteria waren.

Volgens de belangenorganisatie, die in het bericht spreekt over een ‘stoelendans’, kan er nog het nodige verschuiven. Naar verwachting zullen meer beursfondsen, waaronder ING en TomTom, de benoeming van een nieuwe controlerend accountant de komende tijd agenderen voor hun AvA.

Eumedion benoemde in december vorig jaar zelf EY als nieuwe accountant, vanaf boekjaar 2023. Dat kantoor neemt dan het stokje over van KPMG, dat tien jaar de controle van de belangenorganisatie heeft verricht.

Update 2 maart
KPMG meldt dat op het Eumedion-lijstje door KPMG verworven controle-opdrachten nog missen Ahold Delhaize, Credit Europe, ASR en PostNL, plus herbenoemingen bij Unilever en Robeco. Ook werden Boskalis en Altice verworven toen die nog beursgenoteerd waren; beide organisaties zijn nu delisted. KPMG rekent intern vanaf 2020, omdat toen de eerste wisseling of (her)benoeming plaatsvond, aldus het kantoor. 

Optreden accountant tijdens AvA

Eumedion maakt in de eigen nieuwsbrief ook melding van de nieuwe versie van NBA Handreiking 1118 over het optreden van de accountant in de aandeelhoudersvergadering. Eerder had de belangenorganisatie haar steun uitgesproken aan de concept-handreiking, die kan bijdragen aan "meer inzicht in de controlewerkzaamheden en -bevindingen van de accountant, tot een betere beleggingsanalyse en tot een betere dialoog tussen aandeelhouders en de accountant tijdens de AVA".

Bij de finale versie maakt Eumedion wel een kleine kanttekening: "Onder druk van ondernemingsorganisaties VNO-NCW en VEUO is de tekst van de definitieve handreiking enigszins afgezwakt in vergelijking met de consultatieversie die in november 2022 was gepresenteerd", aldus de beleggersorganisatie. "Zo wordt in de definitieve versie bijvoorbeeld de zogenoemde ketenverantwoordelijkheid benadrukt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.