Nieuws

Vitamine A: Accountant op het podium

Een nieuwe NBA-Handreiking over het optreden van de accountant in de aandeelhoudersvergadering zorgt voor discussie. In Vitamine A, de podcast voor accountants, geven Anton Dieleman (voorzitter ACB) en Rients Abma (directeur Eumedion) een toelichting.

» Beluister Vitamine A-podcast aflevering #36: Sven Budding in gesprek met Anton Dieleman en Rients Abma; via Spotify, Apple Podcast of Simplecast.

Sinds het uitbrengen van de herziene NBA-Handreiking 1118 over het optreden van de accountant in de AvA is er volop aandacht in de media, inclusief voorpaginanieuws in het FD. Beleggers zijn blij, nu accountants vaker en langer de microfoon krijgen om hun inzichten te delen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Maar ondernemingen vrezen rolvermenging en ondermijning van het eigen bestuur en commissarissen.

In Vitamine A spreken Anton Dieleman (voorzitter van het Adviescollege Beroepsreglementering van de NBA en directeur vaktechniek bij Mazars) en Rients Abma (directeur beleggersorganisatie Eumedion) over de gevolgen van de handreiking.

Dieleman snapt de zorgen van ondernemers, maar denkt dat die onterecht zijn; goede voorbereiding moet zorgen dat er geen rolvervaging ontstaat. Abma verwacht een betere dialoog op de AvA, omdat aandeelhouders meer informatie krijgen. Het past bij hoe de maatschappij naar de rol van de accountant kijkt, meent hij.

Alle afleveringen van de Vitamine A-podcast zijn ook terug te vinden via de podcast-button op Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.