Nieuws

Aantal faillissementen in eerste kwartaal met ruim de helft gestegen

Het aantal faillissementen in Nederland is in het eerste kwartaal met ruim de helft gestegen, meldt faillissementsdossier.nl. Volgens de site vielen vooral cafés, restaurants en (web-)winkels om.

De website bericht dat er van januari tot en met maart 781 bedrijven en instellingen failliet gingen, tegen 506 in de eerste drie maanden vorig jaar. Dat komt neer op een toename met 54,3 procent. Het aantal failliete cafés en restaurants verdrievoudigde daarbij bijna en bedroeg 54.

Eerder meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al dat het aantal bankroeten weer aan het oplopen is, nadat er tijdens de coronajaren amper bedrijven op de fles gingen. Dat het aantal faillissementen lang vrij beperkt bleef, was mede te danken aan de coronasteun vanuit het kabinet.

Inmiddels worden bedrijven niet meer geplaagd door corona, maar door het flink oplopen van energieprijzen en de hoge inflatie. Daarvoor heeft de overheid eveneens steun opgetuigd. Later deze maand volgen bij het statistiekbureau de faillissementscijfers van maart.

Heel 2023

Ook kredietverzekeraar Atradius voorspelde onlangs dat Nederland dit jaar te maken krijgt met fors meer faillissementen dan vorig jaar. Voor geheel 2023 verwacht de kredietverzekeraar een toename van het aantal faillissementen met bijna tachtig procent tot 4.400.

Een flinke stijging ten opzichte van 2019, het jaar voor het uitbreken van de coronapandemie, toen 3.208 bedrijven en instellingen failliet gingen. Vergeleken bij 2013 valt dit aantal echter nog mee; tijdens dat ‘rampjaar’ gingen 12.306 ondernemingen bankroet, aldus Faillissementsdossier.nl.

Bron: ANP/Faillissementsdossier/Atradius

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.