Nieuws

Accountants in het mkb hebben stijgende lijn weer te pakken, na dip in december

Nederlandse mkb-bedrijven realiseerden in januari een gemiddelde omzetgroei van 11,24 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De omzet in de accountancy groeide in januari met 7,98 procent, iets minder dan gemiddeld, maar duidelijk beter dan de maand ervoor.

Nadat de omzetten van accountants in december vorig jaar inzakten met ruim zeven procent, is de stijgende lijn begin dit jaar weer ingezet. Het percentage kantoren met een positieve cashflow bleef nog wel achter bij de laatste maanden van vorig jaar.

Dat blijkt uit gegevens van de Exact MKB monitor, een online dashboard met economische indicatoren, gebaseerd op geanonimiseerde data van 340.000 Nederlandse administraties.

Volgens Exact was de start van 2023 voor veel Nederlandse mkb-bedrijven goed. In alle sectoren van het mkb nam de omzetgroei toe, in de horeca zelfs met ruim 108 procent. Volgens Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager bij Exact, is dat “niet geheel verrassend, want vorig jaar was er in januari nog sprake van een lockdown.”

Cashflow

Het percentage mkb-bedrijven dat de maand afsloot met een positieve cashflow daalde in januari wel. Maar ruim 37 procent van alle mkb’ers kreeg in januari 2023 meer geld binnen dan het uitgaf, waar dat in december 2022 nog ruim 51 procent was. Accountants zaten qua cashflow met ruim 35 procent ook iets onder het gemiddelde.

Volgens Schuite van Exact is een dip in cashflow in januari niet ongebruikelijk. “Vermoedelijk omdat ondernemers in januari een aantal jaarlijkse vaste lasten moeten betalen, zoals verzekeringen en belastingen.” Naar verhouding was de dip dit jaar wel iets sterker dan andere jaren, mogelijk als gevolg van inflatie.

Het aantal dagen dat een mkb-bedrijf moet wachten op betaling liep ook iets op, naar gemiddeld 31 dagen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.