Nieuws

Doorgehaalde accountant 'laat spoor van ellende achter'

Een accountant die al in 2013 is doorgehaald in het register van de NBA, is jarenlang doorgegaan met het opstellen van accountantsverklaringen en met ondertekenen uit naam van andere accountants.

Dat meldt het FD, op basis van processtukken die in het bezit zijn van de krant. Door bij mkb-ondernemingen en stichtingen gefingeerde accountantsverklaringen op te stellen en te ondertekenen uit naam van andere accountants, laat de geschrapte accountant "een spoor van ellende achter", aldus de krant.

De valse verklaringen werden onder meer gebruikt om subsidies, coronasteun en hypothecaire leningen aan te vragen. Een ingewijde stelt tegenover de krant dat het mogelijk nog maar "het topje van de ijsberg" betreft.

De NBA zegt in een reactie "zwaar te tillen aan misbruik van de titel". De beroepsorganisatie maakt waar nodig melding van onrechtmatig titelgebruik en adviseert om bij twijfel het accountantsregister te raadplegen. 

Kort geding

De afgelopen tijd is door meerdere partijen aangifte gedaan tegen de doorgehaalde accountant. In een kort geding eiste zijn voormalige werkgever, accountants- en adviesorganisatie Auren, een verbod op langer misbruik van de naam van het kantoor en van namen van enkele andere accountants die daar werken.

Op 25 april stelde de rechtbank in Amsterdam het kantoor in het gelijk. De betrokken ex-accountant, die tot medio 2018 in dienst was van Auren, kwam zelf niet opdagen bij het kort geding.

Inmiddels lopen er ook strafrechtelijke onderzoeken naar bedrijven die gebruik hebben gemaakt van zijn diensten. Hij was volgens het FD niet op zijn kantoor in Amsterdam en reageerde ook niet op verzoeken om commentaar.

FD: 'Geschorste accountant stelt meerdere valse verklaringen op'

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.