Nieuws

Duitse EY-organisatie mag twee jaar geen nieuwe beursfondsen als klant

De Duitse EY-organisatie mag twee jaar lang geen nieuwe beursgenoteerde ondernemingen aannemen als controleklant, als straf voor tekortschietende controles bij betaalbedrijf Wirecard. Ook krijgt EY, net als enkele (oud)medewerkers, een boete opgelegd.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, op basis van berichtgeving in het Duitse Handelsblatt. APAS, de Duitse toezichthouder op het accountantsberoep, kon niet vaststellen of EY destijds bij Wirecard wel of niet met opzet steken heeft laten vallen. Daarmee wordt een controversiële vraag over de strafrechtelijke en civielrechtelijke aansprakelijkheid van het kantoor ontweken, zo stelt de FT.

EY verloor in Duitsland in de nasleep van het Wirecardschandaal al een aantal grote controlecliënten en heeft sindsdien ook geen grote nieuwe controleopdrachten weten te verwerven, aldus de krant. Bestaande klanten mag het kantoor wel blijven bedienen. EY controleert nu nog acht van de veertig ondernemingen van de Duitse DAX-index, waaronder VW en Deutsche Bank.

EY krijgt van toezichthouder APAS verder een boete opgelegd van een half miljoen euro. Vijf betrokken accountants krijgen ook boetes, variërend van € 23.000 tot € 300.000. Zeven andere betrokkenen leverden eerder hun vergunning als accountant in en ontlopen zo een boete van de toezichthouder.

Lessen

Het Duitse EY meldt tegenover de FT pas te willen reageren als APAS een officiële verklaring afgeeft over een en ander. Het kantoor stelt aan alle onderzoeken te hebben meegewerkt en belangrijke lessen te hebben geleerd uit de zaak. Eerder was een Duitse parlementaire onderzoekscommissie echter erg kritisch over de beperkte medewerking van EY aan het onderzoek naar de Wirecardzaak. 

In juni 2020 maakte betalingsverwerker Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden die op de balans stond kwijt was en mogelijk nooit had bestaan. Het bedrijf trok daarop zijn financiële publicaties van de voorgaande jaren in en ging kort daarna ten onder. EY was jarenlang controlerend accountant van Wirecard.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.