Nieuws

FD: Banken en verzekeraars hebben weinig keus bij selectie nieuwe accountant

Banken en verzekeraars die van controlerend accountant moeten wisselen, hebben moeite om een nieuwe accountant te selecteren. In de praktijk kunnen ze vaak maar uit twee kantoren kiezen, zo meldt het FD.

Volgens de krant, die een rondgang maakte onder bestuurders en commissarissen van financiële instellingen, is de keus voor banken en verzekeraars erg beperkt. Als volgens de regels na tien jaar van accountant moet worden gewisseld, zijn er eigenlijk maar twee marktpartijen om uit te kiezen.

Weliswaar telt Nederland zes accountantsorganisaties met een oob-vergunning van de AFM, maar volgens de financiële instellingen zijn Deloitte, BDO en Mazars te weinig in de sector actief. Dus blijven er maar drie marktpartijen over, waarvan de zittende accountant dan sowieso afvalt.

De accountantspraktijk van Deloitte zou "niet de kennis of ambitie hebben om grote Nederlandse financiële klanten te kunnen bedienen", stelt het FD op basis van de rondgang. "Dat beperkt de keuze in belangrijke mate."

Handicap

Deloitte heeft in ons land van de big four de kleinste accountancypraktijk en het gebrek aan controle-ervaring bij banken en verzekeraars wordt in de markt als "serieuze handicap" gezien, aldus het FD. Tegelijk zijn consultants van Deloitte juist wel actief in de financiële sector, wat het verlenen van controleopdrachten ook in de weg zit.

Volgens Rob Bergmans van Deloitte is het "geen bewuste keuze" van het kantoor om banken of verzekeraars niet te controleren en heeft de organisatie internationaal veel ervaring in die sector. Maar het is uiteindelijk aan financiële instellingen en hun aandeelhouders om daarin keuzes te maken.

De AFM adviseert financiële instellingen om tijdig na te denken over de duur van consultancyopdrachten, zodat die niet in de weg zitten bij de selectie van een nieuwe accountant. Ondernemers- en beleggersorganisaties als VNO-NCW, VEUO en Eumedion delen de zorgen over de beperkte keuze in controlerend accountants. Maar VEB-directeur Gerben Everts ziet "liever drie specialisten dan tien generalisten".

Aandacht politiek

De NBA geeft aan met kantoren in gesprek te zijn en de vinger aan de pols te houden. Het geringe aantal oob-accountantskantoren heeft ook de aandacht van minister Kaag van Financiën en de Kwartiermakers toekomst accountancysector.

Eerder werd al bericht over beursfondsen die er niet in slagen om een controlerend accountant te vinden. De nieuwe accountantswet, die later dit jaar in de Tweede Kamer wordt behandeld, moet voorzien in een aanwijsbevoegdheid voor zulke situaties. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.