Nieuws

IEA: dit jaar opnieuw recordverkoop elektrische auto's

De wereldwijde verkoop van elektrische auto's zal dit jaar opnieuw stijgen tot recordhoogte, zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Veel mensen stappen over op elektrische auto's, met name in de leasemarkt.

Directeur Fatih Birol van het IEA spreekt van een "historische transformatie" van de wereldwijde auto-industrie. "De verbrandingsmotor is al meer dan een eeuw ongeƫvenaard, maar elektrische voertuigen zijn de status quo aan het veranderen." Volgens hem begint de transformatie met elektrische auto's en zullen bussen en vrachtwagens snel volgen.

Vorig jaar zijn wereldwijd meer dan tien miljoen elektrische auto's verkocht, toen sprak het IEA ook al van een record. Dit jaar zal de verkoop groeien met 35 procent naar veertien miljoen, aldus het agentschap. Het IEA verwacht dat dit jaar bijna een op de vijf auto's op batterijen zal rijden.

Leasemarkt

Europa is op China na de grootste markt voor elektrische auto's. Het IEA verwacht dat Europa in 2030 op hetzelfde niveau als China zal zitten, omdat onder meer Europa een "ambitieus beleidsprogramma" heeft.

De EU wil 55 procent minder uitstoot veroorzaken in 2030 vergeleken met 1990. Twintig jaar later moeten alle lidstaten klimaatneutraal zijn. Het IEA denkt dat zes op de tien auto's in Europa elektrisch aangedreven zullen zijn in 2030.

Met name de leasemarkt helpt in Nederland daarbij, veel werkgevers verplichten leaserijders inmiddels om te kiezen voor een elektrische auto. In de accountancy is die omslag al grotendeels gemaakt, bleek eerder

Tweedehands

De prijzen van nieuwe elektrische auto's zijn voor veel particulieren nog te hoog. Om ervoor te zorgen dat meer mensen een tweedehands elektrische auto kunnen aanschaffen, trekt het kabinet nu zo'n 500 miljoen euro uit.

Momenteel worden elektrische auto's vaak naar het buitenland geƫxporteerd als ze van eigenaar wisselen, omdat ze ook tweedehands nog te duur zijn voor veel Nederlanders. Dat gebeurde eerder ook al met de toen populaire plug-in hybrides. De maatregel is onderdeel van een pakket van 120 maatregelen om de klimaatdoelen voor 2030 te halen.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.