Nieuws

Mazars dreigt Strukton met opstappen als eigenaar Sanderink terugkeert

Controlerend accountant Mazars heeft bouwbedrijf Strukton laten weten op te stappen, als eigenaar Gerard Sanderink zou terugkeren als bestuursvoorzitter. Strukton wil dat Sanderink langer geschorst blijft als topman van die onderneming en van Oranjewoud.

De raad van commissarissen van beide bedrijven heeft een verzoek daartoe ingediend bij de Ondernemingskamer. In maart schorsten de commissarissen Sanderink al voor drie maanden. Nu willen ze ook dat de Ondernemingskamer hem als eigenaar verder op afstand stelt en een onderzoek instelt naar zijn wanbeleid.

Recent bleek dat Sanderink zijn schorsing bij Strukton wilde aanvechten en wilde terugkeren als ceo. Dat zou tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering moeten worden geregeld. De stap van de commissarissen lijkt daardoor ingegeven.

Accountant

Strukton zat vanaf 2019 zonder controlerend accountant, nadat PwC er "met onenigheid" vertrok, zo meldt het FD. Sindsdien heeft het bouwbedrijf geen gecontroleerde jaarverslagen meer gedeponeerd. Inmiddels is Mazars aangetrokken als nieuwe accountant, maar heeft dat kantoor wel aangegeven "direct op te stappen als Sanderink terugkeert als ceo", zo bericht de krant op basis van een ingewijde. 

Sanderink had in maart jl. Strukton-cfo Arthur Vlaanderen op staande voet ontslagen, volgens het FD omdat die zou hebben gesjoemeld met coronasteun. Maar dat zou onterecht zijn en inmiddels heeft de rvc Vlaanderen teruggehaald als cfo.

Volgens de commissarissen is samen met het management van Strukton en Oranjewoud sinds medio maart "voortvarend" gewerkt aan "dossiers die moesten worden opgelost". Het verzoek tot een langere schorsing en een onderzoek zijn volgens de rvc "in het belang van de ondernemingen en hun stakeholders".

Ruzies

Multimiljonair Sanderink is al enkele jaren geregeld in het nieuws. Zo vocht hij, mede via zijn bedrijven, een ruzie uit met zijn ex Brigitte van Egten. Die beschuldigde hij onder meer van fraude, nadat hijzelf een relatie was begonnen met zelfverklaard cyberdeskundige Rian van Rijbroek.

Van Egten heeft al meerdere rechtszaken van hem gewonnen, maar een deel van de vonnissen lapte Sanderink aan zijn laars. Ook ontsloeg hij verscheidene bestuurders bij zijn bedrijven sinds hij een relatie heeft met Van Rijbroek, met wie hij sinds begin dit jaar is getrouwd.

Door zijn gedrag schorste de Ondernemingskamer hem in november al als bestuurder van IT-bedrijf Centric. De 74-jarige Sanderink zou niet meer in staat zijn rationele beslissingen te nemen over het 2500 werknemers tellende bedrijf met belangrijke klanten als De Nederlandsche Bank en ASML.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.