Nieuws

Eindelijk jaarcijfers van Strukton over 2020, zonder goedkeuring van Mazars

Bouwbedrijf Strukton, eigendom van de in opspraak geraakte ondernemer Gerard Sanderink, heeft over 2020 een verlies geleden van 198,4 miljoen euro. Dat blijkt uit het eindelijk gepubliceerde jaarverslag van het bedrijf, met daarbij een oordeelonthouding van controlerend accountant Mazars.

Eerder dit jaar maakte de onderneming de voorlopige resultaten over 2020 bekend. Dat de accountantscontrole over het jaarverslag 2020 nu pas is afgerond en het verslag veel later dan wettelijk vereist is gedeponeerd, noemt de raad van commissarissen van Strukton een "onwenselijke situatie".

Het bouwbedrijf zegt maatregelen te nemen om "problemen uit het verleden" op te lossen en hoopt de controle over boekjaar 2021 dit jaar af te ronden. Volgens Strukton is de reden voor de vertraging van het jaarverslag 2020 dat het bedrijf "enige tijd geen accountant had, er onvoldoende capaciteit was op het vlak van financial controlling en er problemen waren met de governance van de onderneming."

Onvoldoende controle-informatie

Vooral problemen bij een aantal grote projecten en eenmalige kosten waren de oorzaak van het verlies over 2020, stelt Strukton. Het verlies over 2020 werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een grote afschrijving op een project in Saoedi-Arabië. Het Nederlandse bouwbedrijf kreeg een grote opdracht voor de bouw aan het metronetwerk in de Saudische hoofdstad Riyad.

Door juridische problemen besloot Strukton zich echter versneld terug te trekken uit dit project en het Midden-Oosten. "Het gevolg hiervan is onder andere dat de accountant geen toegang meer heeft tot de financiële gegevens van het consortium in Saudi-Arabië waar Strukton deel van uitmaakte", stelt het bouwbedrijf in de Telegraaf. Het Openbaar Ministerie doet ondertussen onderzoek naar mogelijke omkoping rondom het project in Saudi-Arabië.

In de controleverklaring van Mazars wordt melding gemaakt van het niet meer kunnen beschikken over controle-informatie van het bouwproject in Riyad. Daarnaast meldt de accountant dat voldoende controle-informatie ontbrak rondom de door Strukton gehanteerde urenregistratie. Omdat de cijfers van 2020 doorwerken in de controleverklaring over het boekjaar 2021, verwacht Strukton daarvoor ook een onthouding, aldus de Telegraaf.

Sanderink

Eerder deze maand werd bekend dat Strukton voormalig BAM-baas Rob van Wingerden heeft aangesteld als interim-topman. Hij vervangt eigenaar Gerard Sanderink, die in maart per direct is geschorst als hoogste baas bij de onderneming.

Sanderink komt al langer in het nieuws door privéconflicten die in het openbaar worden uitgevochten. Hij zou zowel bouwbedrijf Strukton als it-bedrijf Centric nu willen verkopen, uit vrees voor een illegale overname ervan door de Russische maffia. Zowel het OM als verschillende Tweede Kamerleden zouden daarvoor per mail bewijsmateriaal van Sanderink hebben ontvangen, schrijft de Telegraaf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.