Nieuws

Meerderheid ondernemers verwacht overstap naar delen van vervoermiddel

Twee op de drie ondernemers (66 procent) verwacht in de toekomst over te stappen van het bezit van vervoermiddelen naar het delen ervan. Een kwart ziet dat in de komende drie tot vijf jaar gebeuren.

Dat blijkt uit recent onderzoek van ANWB Zakelijk naar deelmobiliteit. Bijna driekwart van de mkb-ondernemers (73 procent) verwacht in de toekomst over te stappen van bezit naar gebruik van vervoermiddelen. Bij zzp'ers geldt dat voor de helft.  

Het gebruiken in plaats van bezitten gaat in het ANWB-onderzoek over alle vervoermiddelen die organisaties gebruiken, zoals auto's, fietsen, scooters en bakfietsen. 

Binnen enkele jaren

Het grootste deel van de ondernemers dat verwacht vervoermiddelen te gaan delen in plaats van te bezitten, ziet dat tussen de drie en vijf jaar gebeuren (25 procent). Zes procent verwacht dat binnen twee jaar wordt overgestapt naar het delen van vervoermiddelen.

Volgens de ANWB is de ondernemer traditioneel erg verbonden met het eigen vervoermiddel, maar lopen de kosten voor bezit op. Ook de parkeerproblematiek in binnensteden en de bereikbaarheid van de binnenstad door oplopende congestie dwingen ondernemers om andere vervoersmogelijkheden te onderzoeken, aldus de bond. Verder is de omschakeling naar elektrisch rijden een uitdaging.

Vooral jonge ondernemers willen delen

Van de leeftijdsgroep tussen de 18 en 34 jaar verwacht liefst 87 procent vervoermiddelen te gaan delen in de toekomst. Voor de leeftijdsgroepen 35 tot 54 jaar en 55 tot 75 jaar geldt dat respectievelijk 66 procent en 58 procent in de toekomst denkt over te gaan van bezit naar gebruik.

Ondernemers met een leaseauto hebben de minst lage verwachtingen over het delen van vervoermiddelen; hiervan verwacht 25 procent dat dit nooit gaat gebeuren.

ANWB Zakelijk verrichtte het onderzoek onder 449 ondernemers (mkb en zzp) die te maken hebben met zakelijke mobiliteit.

Bron: ANWB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.