Nieuws

Voormalig accountant is uitdager Erdogan bij verkiezingen in Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt het komende zondag in een tweede ronde opnieuw op tegen oppositieleider Kemal Kilicdaroglu. Erdogan staat vooralsnog op voorsprong, maar mocht zijn opponent de verkiezingen winnen, dan krijgt Turkije een voormalig accountant als president.

Kemal Kilicdaroglu, een Turkse econoom en sociaal-democratisch politicus, is de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en is sinds 2010 leider van de oppositie in Turkije. Voordat hij de politiek inging, was Kilicdaroglu ambtenaar. Hij studeerde economie aan de Ankara Academy of Economics and Commercial Sciences (nu de nu Gazi University), waar hij in 1971 afstudeerde.

Na zijn studie ging Kilicdaroglu aan het werk bij het Turkse ministerie van Financiën. Later werd hij daar benoemd tot accountant en in 1983 tot plaatsvervangend directeur-generaal van de afdeling Belastingen van hetzelfde ministerie. In 1991 werd Kilicdaroglu directeur-generaal van een Turkse sociale verzekeringsinstelling. In 1994 werd hij door het tijdschrift Ekonomik Trend uitgeroepen tot ‘Ambtenaar van het Jaar’.

Op zondag 28 mei strijden de zittende president Erdogan en opponent Kilicdaroglu om de verkiezingsoverwinning. Na de verrassende uitslag van de eerste ronde, waarin president Erdogan net niet de vereiste vijftig procent van de stemmen haalde, heeft de voormalig accountant als zijn uitdager dus nog een tweede kans.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.