Nieuws

Aantal holdings in Nederland in vijftien jaar verdubbeld

Het aantal holdings in Nederland groeit sterk. Vorig jaar werden 12.695 nieuwe holdings geregistreerd bij de KvK, een groei van zestien procent. Elf procent van het totaal aantal actieve holdings is in handen van een buitenlandse organisatie.

Dat blijkt uit cijfers van database-organisatie BoldData. Het aantal holdings groeide het afgelopen jaar met 16 procent, naar 94.520. Die forse stijging heeft volgens BoldData te maken met de hogere belastingdruk voor ondernemers.

Bedrijven maken steeds meer winst en de vennootschapsbelasting gaat fors omhoog door de verlaging van de schijfgrens in 2023. "Ondernemers sorteren voor op deze regel door een personal holding in te schrijven bij de KvK en hopen daarmee de winstbelasting te drukken", aldus BoldData

Buitenlandse holdings

Het aantal holdings in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, van 43.720 in 2007 naar 94.520 in 2023. Het aantal buitenlandse holdings groeit nog veel sneller. In 2015 waren er 2.295 holdings in buitenlandse handen; in 2023 zijn dat er 10.638. Een stijging van 363 procent, volgens BoldData.

Amerikaanse bedrijven voeren de lijst aan met 2.040 holdings in Nederland. Belastingparadijs Cyprus staat op de zevende plek, maar steeg het hardst de afgelopen vijftien jaar, met liefst 767 procent.

Bron: BoldData

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.