Nieuws

Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd.

Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Ook werd bekend dat diverse Amerikaanse staten juridische stappen nemen tegen het platform vanwege het schenden van de regels. Het nieuws komt een dag nadat de SEC al cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

Volgens de SEC heeft Coinbase sinds 2019 miljarden dollars verdiend aan illegale dienstverlening. De toezichthouder beschuldigt de grootste cryptobeurs van de Verenigde Staten ervan te hebben opgetreden als effectenbeurs, broker en afhandelaar van grote transacties. Daarvoor is een registratie verplicht, maar Coinbase heeft die niet.

Beleggers zouden daardoor amper beschermd zijn tegen bijvoorbeeld belangenverstrengeling, fraude of manipulatie.

Regels

Zo kan de SEC geen controles houden bij Coinbase en houdt het bedrijf zich niet aan verplichtingen rond informatievoorziening die andere financieel dienstverleners wel hebben, zegt SEC-voorzitter Gary Gensler. "In andere delen van de markt zijn deze functies ook gescheiden van elkaar", benadrukt hij.

"Je kunt de regels niet naast je neerleggen, omdat ze je niet aanstaan of je liever andere hebt. De gevolgen voor beleggers zijn daarvoor te groot", vult Gurbir S. Grewal, hoofd handhaving bij de SEC, aan. "Coinbase was zich er volledig van bewust dat zijn activiteiten onder wetgeving voor effectenhandel vielen, maar koos er bewust voor zich daar niet aan te houden."

Maar Coinbase ziet dat anders. Bij monde van hoofd juridische zaken Paul Grewal stelt de onderneming dat het ontbreekt aan heldere regels. Daar zou Coinbase, dat zich volgens hem wel degelijk inspant om aan de regels te voldoen, nu de dupe van worden. De onduidelijkheid over de regels is volgens Coinbase daarmee schadelijk voor het concurrentievermogen van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Maandag kondigde de SEC al aanklachten aan tegen branchegenoot Binance en diens topman Changpeng Zhao wegens misleiding van beleggers en toezichthouders. Ook zou dat platform, een van 's werelds grootste cryptobeurzen, verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.