Nieuws

Groei verkopen nieuwe auto's houdt aan

De verkoop van nieuwe auto's in Nederland is vorige maand opnieuw gestegen. In mei werden er 33.135 nieuwe personenauto's op kenteken gezet; bijna 42 procent meer dan een jaar geleden.

Dat melden brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC. Net als in de eerste maanden van dit jaar is de groei toe te schrijven aan het uitleveren van openstaande orders uit 2022. Vorig jaar kampten autofabrikanten nog met een tekort aan computerchips en andere onderdelen, maar de leveringen zijn dit jaar weer op gang gekomen.

In totaal zijn er dit jaar tot en met mei 160.617 nieuwe auto's op kenteken gezet. Dat zijn er bijna dertig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Kia meest verkocht

Het Zuid-Koreaanse automerk Kia verkocht in mei de meeste auto's, gevolgd door Volkswagen, Toyota en Peugeot. De Kia Picanto was het meest verkochte model, gevolgd door de Peugeot 208 en de Tesla Model Y.

Die laatste auto is inmiddels overigens de best verkochte auto ter wereld; de Amerikaanse Tesla Model Y was in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor 267.171 verkochte exemplaren wereldwijd. Daarmee stoot Tesla de Japanse Toyota RAV4 van de troon. Onder meer in China verkoopt de elektrische Model Y erg goed, ondanks het grote aanbod aan elektrische auto's die door China zelf worden gebouwd.

Meer omzet in autobranche

Ook volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche in het eerste kwartaal van dit jaar positief. De omzet groeide met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee is in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

Het CBS stelt dat in de afgelopen periode in alle deelbranches groei met dubbele cijfers werd opgetekend. De omzet van importeurs van nieuwe personenauto's steeg met 44 procent het meest en de handel in en reparatie van personenauto's zette 21,6 procent meer om.

Wel kampt ook de auto- en motorbranche met de krapte op de arbeidsmarkt. Van de bedrijven heeft nu 41,5 procent een tekort aan personeel, tegen 35,7 procent een jaar eerder. Het aantal vacatures bedraagt nu 8.400, tegen 8.200 in het vierde kwartaal van 2022. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.