Nieuws

Honderdjarige accountant houdt van muziek, tuinieren en de effectenbeurs

Gepensioneerd accountant Kees Vermeulen is inmiddels honderd jaar oud, maar woont nog zelfstandig in Westerveld. Hij is sinds drie jaar weduwnaar.

Vermeulen vertelt als honderdjarige in de Volkskrant over zijn historie. Hij heeft in zijn leven vijf banen gehad, stelt hij. "Steeds betere." Na de middelbare school begon hij op de incasso-afdeling van de Amsterdamsche Bank in Utrecht. "Overtollig geld van de kassier moest ik lopend naar De Nederlandsche Bank brengen, zo'n vijfhonderd meter verderop." Volgens Vermeulen ging dat altijd goed. "Een keer was er een grote lading kolen verhandeld en liep ik met zeventigduizend gulden over straat. De biljetten stopte ik in de binnenzakken van mijn jas."

Kort na de Tweede Wereldoorlog, in december 1945, ging Vermeulen werken bij een groot accountantskantoor in Utrecht. Hij behaalde in 1948 zijn diploma Handelswetenschappen en werd adjunct-accountant bij het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, waar hij onder meer de bouw van de TU Eindhoven controleerde.

Geval van fraude

Op zijn 45ste werd hij staffunctionaris bij de Universiteit Utrecht. "In die functie heb ik één keer een geval van fraude ontdekt, maar daar mag ik niets over zeggen", aldus Vermeulen. "Wat ik ervan leerde, is dat je oplettend moet zijn bij mensen die té aardig lijken te zijn."

Later kreeg hij een aanbod om directeur te worden bij de Stichting Verpleeghuizen Nederland. "Het was de tijd dat de overheid steeds meer zorg op zich nam. Ik besloot mijn baan bij de universiteit op te zeggen, waar ik een hele Piet was geworden", zegt Vermeulen.

"Mijn directe leidinggevende, een ongetrouwde vrouw, vond dat heel erg. Het stikte op de universiteit trouwens van de ongetrouwde vrouwen." Hij kijkt naar eigen zeggen terug op een mooi leven, waarin hij de periode aan de universiteit zijn "glorietijd" noemt. "Ik heb nooit fouten gemaakt, ook niet op mijn werk."

Liefde

Vermeulen ontmoette zijn echtgenote Corrie op een bruiloft. Ze deden alles samen, tot aan haar overlijden in 2020. Hij vermaakt zich desondanks nog steeds. "Ik heb drie hobby's: muziek, tuinieren en de effectenbeurs volgen." Zijn hulp is nu de belangrijkste persoon in zijn leven. "Ze vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde. Ik zei: liefde. Liefde is wat ik mis."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.