Nieuws

NBA-voorzitter: 'Controle moet efficiënter'

Efficiënter werken zou de kosten voor accountantcontroles moeten kunnen verlagen. Controleteams worden groter, maar uiteindelijk moeten de controles van financiële en niet-financiële informatie worden gebundeld.

Dat zegt NBA-voorzitter Kris Douma in een interview in de Telegraaf. Hij signaleert de toegenomen druk op het accountantsberoep, omdat bedrijven ook controles moeten laten uitvoeren op duurzaamheid, als gevolg van de Europese richtlijn CSRD. Daarnaast moet extra aandacht worden gegeven aan frauderisico's.

Accountants zitten in een spagaat, aldus de krant, want hoewel er dus meer werk aan komt, zijn er nu al niet genoeg accountants om de huidige kerntaak, het controleren van de jaarcijfers uit te voeren. Volgens Douma moet de sector daarom het gesprek aan gaan met de overheid, om te kijken of er "dor hout" zit in de regelgeving van het beroep. "Vooral in de semipublieke sector, bijvoorbeeld bij gemeenten en woningcorporaties is een 'slagroomtaart' aan verklaringen die we moeten afgeven. We zouden meer toe moeten naar standaardisatie en vereenvoudiging."

Geheimhouding

De NBA-voorzitter is niet heel bezorgd over de kans dat AI de accountant straks overbodig zal maken. "Kunstmatige intelligentie kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor de accountant, maar het zal de accountant nooit kunnen vervangen. Het geven van een oordeel blijft immers mensenwerk."

De roep om meer transparantie van de accountant is lastig door de geheimhoudingsplicht. Volgens Douma wordt daar door de NBA naar gekeken.

"Geheimhoudingsplicht zal blijven, maar het moet makkelijker worden om signalen van fraude eerder aan aandeelhouders door te geven. Nu verhindert angst voor het hekje dat soms."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.