Nieuws

UWV keerde miljoenen STAP-budget uit voor spookcursisten

Het UWV heeft voor 2,6 miljoen euro aan STAP-budget uitgekeerd voor cursisten die niet of te weinig zijn komen opdagen. Dat is in strijd met de eigen regels van de uitkeringsinstantie, maar die stelt zich coulant op.

Dat meldt BNR Nieuwsradio. Sinds de introductie van het STAP-budget in maart 2022 heeft het UWV 184 miljoen euro uitgekeerd. Vorig jaar alleen al maakten 214.000 mensen gebruik van de regeling.

Het UWV erkent dat er 2,6 miljoen euro niet is teruggeëist, ook al kwamen cursisten aan wie dit bedrag is uitgekeerd niet of te weinig opdagen. Van cursisten wordt verwacht dat zij hun opleiding voltooien door een certificaat te behalen, of door minstens tachtig procent van de lessen te volgen.

Cursisten die door eigen schuld de drempel niet halen, moeten de duizend euro STAP-subsidie zelf terugbetalen. Veel aanbieders bestoken deelnemers met mailtjes en berichten om hen te waarschuwen voor mogelijke financiële gevolgen van afwezigheid, aldus BNR.

Coulant

Als een cursist een opleiding niet afrondt, is de cursusaanbieder verplicht dit door te geven aan het UWV. Desondanks heeft de uitkeringsinstantie tot nu toe nog geen cent teruggevraagd aan zulke ‘spookcursisten’ of afvallers.

Het UWV zegt tegenover BNR “coulant” te zijn omgegaan met STAP-cursisten, om die niet op te zadelen met schulden. De STAP-regeling was nieuw en veel cursisten waren nog niet goed bekend met de voorwaarden, aldus de uitkeringsinstantie. De wet biedt het UWV ook ruimte om coulant te zijn, zo wordt gesteld.

Zelfrapportage

Het UWV stelt zelf dat 94 procent van alle cursussen waarvoor STAP-subsidie is toegekend, zou zijn voltooid. Maar volgens BNR zijn daar vraagtekens bij te plaatsen, want de cijfers berusten grotendeels op zelfrapportage.

Het UWV heeft voor 2023 in totaal 170 miljoen euro aan STAP-budget te vergeven en wil ook dit jaar coulant omgaan met cursisten, zo wordt gesteld. De STAP-subsidie wordt al sinds de introductie bekritiseerd en zal in 2024 weer verdwijnen.

Het kabinet wil het resterende STAP-budget per september van dit jaar gerichter inzetten voor scholing die opleidt voor de arbeidsmarkt.

Bron: BNR

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.