Nieuws

Vitamine A: Marcel Smits over accountants, gedrag en leiderschap

Marcel Smits, boegbeeld van de accountants in business, geeft in Vitamine A zijn visie op het accountantsberoep, op succes en goed leiderschap. Deel 1 van een tweeluik.

ยป Beluister Vitamine A-podcast aflevering #38: Sven Budding in gesprek met Marcel Smits; via Spotify, Apple Podcast of Simplecast.

Marcel Smits is voormalig cfo van het Amerikaanse agri- en foodconcern Cargill. Hij was daar later ook ceo voor Asia Pacific. Smits was ook cfo en later ceo van Sara Lee en cfo van KPN en van Vendex KBB. Daarvoor werkte hij internationaal voor Unilever in het financieel management.

Foto: Marcel Smits

Inmiddels is Smits gepensioneerd en onder andere oprichter van duurzaamheidsorganisatie Stridy. Hij woont tegenwoordig in Singapore. "Het duurt een tijdje voordat je dingen weer op een rij hebt", zegt hij over zijn pensionering.

Smits is een 'echte' accountant in business en praat in het eerste deel van dit tweeluik onder meer  over het belang van de accountantsopleiding en over de maatschappelijke rol van de accountant. "Een heel nuttig vak", al is er nog altijd sprake van een verwachtingskloof. "Ik vind wel dat de accountant een moeilijke opdracht heeft", zegt hij in dat verband. Ook houding en gedrag, de invloed van succes en het belang van gedragswetenschap voor goed leiderschap komen aan de orde.

Alle afleveringen van de Vitamine A-podcast zijn ook terug te vinden via de podcast-button op Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.