Nieuws

Arnout van Kempen gunt AFM-bestuurder nieuwe kans op een Raspberry

Een recente prijsvraag van Arnout van Kempen voor zijn rubriek #klooienmetcomputers leverde geen inzendingen op. Maar wel de belofte van AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom dat hij bij een nieuwe editie mee zou doen. Dus is er nu een nieuwe prijsvraag.

"Nu vaststaat dat Hanzo van Beusekom mee doet, lijkt me dat werkelijk geen enkele zichzelf respecterende accountant, toezichthouder, bestuurder, het zich kan veroorloven NIET mee te doen. Ik noem deze dan ook heel bescheiden niet 'versie 2; , maar 'battle of the bosses'", aldus Arnout.

Uitgangspunt is het geven van juiste antwoorden op enkele vragen. De prijs is opnieuw "natuurlijk" een Raspberry Pi 4B, met 8G geheugen. "Echt een beest van een Raspberry, inclusief voeding, kabels, en behuizing, dus je kan zo aan de slag", stelt Arnout.

De prijsvraag is minder 'nerdy' dan de vorige, dus hij hoopt op inzendingen van "toppers, vaktechneuten, accountants, bestuurders, journalisten", plus de AFM, DNB, BFT, de NBA en natuurlijk accountantskantoren. "Ik verwacht dit keer massale inzendingen!"

Vragen

De vragen voor deze nieuwe prijsvraag zijn:

  1. Leg uit waarom de general control 'back-up & restore' zeer beperkte relevantie heeft voor een systeemgerichte jaarrekeningcontrole.
  2. Wat is een SQL Injection attack (gedetailleerde uitleg!) en waarom zouden accountants dat moeten begrijpen?
  3. Hoe legt de accountant (als het goed is) een verband tussen database-tabellen en de jaarrekening. Beschrijf alle tussen-stappen/lagen.
  4. SATAN, Nmap, Wireshark, waarom zijn deze tools zoveel gevaarlijker op een wifi-netwerk dan op een tokenring-netwerk en wat moet je daar als accountant mee?
  5. Wat is de relevantie voor de accountant van PEBCAK?

Alle hulp is toegestaan, aldus Arnout. "De kwaliteit wordt beoordeeld op combinatie van relevantie voor accountants en correct begrip van ICT. De jury ben ik, en ik beslis." Meerdere keren inzenden mag, "als anderen je inspireren en hulp van je collega's of ChatGPT is ook al toegestaan. Maar van de beste antwoorden wint de eerste inzending".

Wie hoog in een organisatie zit, krijgt bonuspunten, stelt hij. "Bosses winnen van nerds!" Sluiting van de nieuwe prijsvraag is op 1 september, reageren kan via het LinkedIn-bericht van Arnout hierover.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.