Nieuws

Nederland krijgt nieuwe radiozender met financieel nieuws

Nederland krijgt, naast BNR Nieuwsradio, vanaf september nog een landelijk radiostation gericht op zakelijk nieuws: Financial News Radio. Dat is de uitkomst van de landelijke veiling van FD-radiofrequenties.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) maakte de uitkomsten bekend van de radioveiling, die in totaal 152,8 miljoen euro heeft opgebracht. DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben vergunningen gewonnen om vanaf 1 september aanstaande tot en met 2035 uit te zenden met landelijke commerciële radiostations.

Via de veiling stelde de Rijksoverheid negen landelijke pakketten beschikbaar, die elk bestonden uit één FM-vergunning en één DAB-vergunning. Van deze negen landelijke pakketten was er één specifiek bestemd voor een commerciële nieuwszender (BNR). Hoofdredacteur Marc Adriani van die zender is blij dat aan een onzekere periode een einde komt. "Dit jaar viert BNR zijn 25-jarig bestaan, een mooier cadeau dan dit kunnen we ons niet wensen.”

Kans voor nieuwkomers

In 2003 werden de vergunningen voor landelijke commerciële radiostations voor het laatst uitgegeven en vanaf 2011 telkens verlengd. Maar uitspraken van de rechtbank en van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) hebben bepaald dat de meest recente verlenging (2021) niet door de beugel kon. Om ook nieuwkomers een kans te geven moesten zij opnieuw worden verdeeld.

De nieuwkomer die nu een vergunning heeft weten te bemachtigen is Financial News Radio, dat muziekzender Sublime verdringt. De plannen van de nieuwe nieuwszender, die pas in maart van dit jaar is opgericht, zijn nog niet duidelijk. Eigenaar van Financial News Radio BV is internetondernemer Joost Zuurbier, die eerder bekend werd door de handel in domeinnamen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.