Nieuws

Rode vod voor fietsenfabrikant VanMoof

Het Nederlandse e-bikebedrijf VanMoof heeft uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Amsterdam. De winkels zijn wereldwijd per direct gesloten en een faillissement dreigt.

VanMoof werd al langer geplaagd door financiële problemen en moest al enkele jaren harken om het eigen groeimodel vol te houden. In de afgelopen jaren is voor honderden miljoenen aan vreemd kapitaal in de onderneming gestoken, maar ondanks die externe geldschieters leed VanMoof zowel in 2021 als vorig jaar zo’n tachtig miljoen euro verlies.

Op 12 juli kwam eindelijk het moment van de hongerklop en vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan. "We werken er hard aan om onze diensten voort te zetten en zullen zo snel mogelijk afzonderlijk contact opnemen met alle klanten met betrekking tot lopende leveringen of reparaties", laat de onderneming weten.

De sluiting van alle winkels van het bedrijf leidde tot spanningen bij sommige vestigingen, waar klanten die bijvoorbeeld hun gerepareerde of gekochte fiets wilden ophalen plotseling niet meer bij hun fiets konden.

Strategie

De groeistrategie van de fabrikant, die sinds 2009 bestaat, leidde al langer tot gefronste wenkbrauwen. Het bedrijf dacht aan de boom te kunnen schudden door, in tegenstelling tot de concurrentie, alle aspecten van de fiets, van productie tot reparatie, in eigen beheer te doen. Hiermee hoopte de fabrikant de karretjes van de concurrenten in de poep te rijden en naar eigen zeggen maakte dit het strakke, minimalistische design van de fiets mogelijk.

Maar het bleek ook bakken met geld te kosten. Daarnaast kampten de fietsen met veel technische problemen en kreeg het merk daardoor steeds meer te maken met klachten van klanten over dure reparaties en lange levertijden. Wereldwijd zijn er sinds de oprichting van VanMoof zo’n 190.000 fietsen van het merk verkocht.

Accountant

De accountant van VanMoof, Abdeco, waarschuwde al meerdere malen dat de fabrikant bijna geparkeerd stond door de snelle groei en de hoge kosten. Begin dit jaar kwam het voorlopige jaarverslag over 2021 al met een waarschuwing dat een faillissement dreigde als er geen nieuwe kapitaalinjecties zouden komen.

Het was overigens niet de eerste waarschuwing van de accountant: die onthield zich in 2019 al van een oordeel over de cijfers, vanwege de slechte financiële positie van de fietsenfabrikant en onvoldoende controle-informatie.

Het is afwachten of het VanMoof gaat lukken om te linkeballen en straks met een neuslengte het complete faillissement voor te blijven. Parijs is nog ver, maar voorlopig draagt VanMoof de rode lantaarn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.