Nieuws

Beloning Britse bazen gestegen naar gemiddeld 3,9 miljoen pond

De lonen van de ceo's van de grootste bedrijven in Groot-Brittannië gingen vorig jaar met 16 procent omhoog. Daardoor was hun gemiddelde inkomen 118 keer hoger dan dat van een Britse werknemer met een voltijdbaan.

Dat concludeert de Britse denktank High Pay Centre na onderzoek. De denktank nam de salarissen onder de loep van de topmannen en -vrouwen van de FTSE100, de grootste Britse beursgenoteerde bedrijven. Gemiddeld verdienden die 3,91 miljoen pond, omgerekend 4,6 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag sinds 2017 en een half miljoen pond meer dan in 2021 (3,38 miljoen pond).

De top 10 van bestverdienende bestuurdersvoorzitters van de FTSE100 wordt aangevoerd door Pascal Soriot, ceo van farmabedrijf AstraZeneca, die 15,32 miljoen pond mee naar huis mocht nemen in 2022.

In de top 10 staat ook de Nederlander Ben van Beurden, destijds nog bestuursvoorzitter van Shell. In zijn laatste jaar bij het olieconcern (“Ik pomp alles op wat ik op kan pompen”) kreeg hij een bedrag van 9,7 miljoen pond betaald.

Bonus

Uit het onderzoek blijkt ook dat 96 procent van de FTSE100-bedrijven hun bestuurders een bonus betaalde, van gemiddeld ruim 1,4 miljoen pond. En de FTSE350 was gezamenlijk ruim een miljard pond kwijt aan de beloning van in totaal 570 executives.

Het gemiddelde inkomen van een Britse fulltime werknemer bedraagt 33.000 pond. Veel werknemers worstelen in het VK met de torenhoge inflatie en kunnen hun rekeningen niet meer betalen.

"In een tijd waarin zoveel huishoudens worstelen met de kosten van levensonderhoud, gaat een economisch model dat prioriteit geeft aan een loonsverhoging van een half miljoen pond voor leidinggevenden die al multimiljonair zijn, ergens de mist in", concludeert Luke Hildyard, directeur van het High Pay Centre.

Bron: ANP/High Pay Centre

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.