Nieuws

CEO Survey Deloitte: Vinden van talent niet langer eerste prioriteit

Het vinden van talent op de krappe arbeidsmarkt staat voor ceo's niet langer bovenaan de lijst van prioriteiten. Vooral de door nieuwe technologie snel veranderende markt vraagt om aandacht.

Dat blijkt uit de jongste editie van de Fortune/Deloitte CEO Survey Insights. Voor het eerst in twee jaar tijd is een personeelstekort niet langer topprioriteit voor bestuurders, al noemt 36 procent dat nog wel een belangrijke uitdaging voor het komende jaar. In de vorige editie was dat 48 procent.

Technologie

Belangrijk is vooral dat nieuwe medewerkers zich kunnen aanpassen aan snelle technologische ontwikkelingen en dat de onderneming die weet te implementeren. Meer dan tachtig procent van de ceo's meent dat  vaardigheden en opleiding van medewerkers beter moeten aansluiten bij de snelle technologische ontwikkelingen.

Die technologie bepaalt meer en meer wat voor talent in huis moet worden gehaald. Met name Generative AI wordt veelvuldig genoemd, als het gaat om groei en het managen van risico's. 55 procent erkent nog vooral te experimenteren met AI, 37 procent is al verder en bijna tachtig procent verwacht dat het zal bijdragen aan meer efficiency.

Recessie

Ook de huidige economische onzekerheid, inflatie en geopolitieke instabiliteit zijn reden voor zorg bij ceo's; 53 procent verwacht een recessie in de tweede helft van dit jaar of begin 2024. Tegelijk rekent bijna negentig procent voor de eigen onderneming nog wel op groei in het komende jaar.

Opvallend is verder dat de helft van de ceo's voor het komende halfjaar een aanpassing van het personeelsbeleid of een tijdelijke stop op het aannemen van nieuwe mensen overweegt. En 52 procent gaat uit van veranderingen in de wijze van werken: op afstand, hybride of op locatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.