Nieuws

Onderzoek: AI kan vooral routinewerk bij juristen overnemen

Van de juridische professionals denkt 62 procent dat effectief gebruik van 'generatieve AI' het verschil kan maken tussen een succesvol en een minder succesvol advocatenkantoor. Tegelijk verwacht maar 31 procent dat juridisch werk op hoog niveau zal veranderen door inzet van AI.

Dat meldt de vaksite Advocatie, naar aanleiding van een survey van Wolters Kluwer, afgenomen bij in totaal 275 juristen, in samenwerking met het internationale platform Above the law.

Ruim tachtig procent van de ondervraagden denkt dat generatieve AI vooral onderzoek en routinetaken drastisch zal veranderen en veel efficiƫnter zal laten verlopen, aldus Advocatie. Maar juridisch werk op hoger niveau blijft in ieder geval de komend jaren grotendeels onveranderd.

Overbodig

Volgens de respondenten loopt liefst twee derde van de advocaten en andere juridische professionals die betrokken zijn bij kennisbeheer en onderzoek, het risico overbodig te worden door AI.

"Rechtsgebieden die als eerste de gevolgen van AI gaan merken, zijn volgens de respondenten onder andere het ondernemingsrecht, intellectueel eigendom en fiscaal recht", schrijft de advocatensite. Strafrecht en milieu- en energierecht krijgen het minste last van AI, verwachten de deelnemers aan het onderzoek.

Bron: Advocatie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.