Nieuws

B&S reageert op vragen VEB over accountantswisseling

Handelsorganisatie B&S heeft, enkele weken na de bijzondere aandeelhoudersvergadering over de benoeming van KPMG als accountant, gereageerd op vragen die de VEB eerder stelde over de wisseling van accountant.

Dat meldt beleggersorganisatie VEB op de eigen website. Handelsbedrijf B&S organiseerde op 18 augustus een extra aandeelhoudersvergadering in Luxemburg. Belangrijkste agendapunt was de benoeming van KPMG als nieuwe controlerend accountant. Die benoeming werd tijdens de vergadering door de aandeelhouders bekrachtigd.

De VEB had wel een reeks vragen over de selectieprocedure voor de nieuwe accountant. Zo wilde de beleggersorganisatie weten met welke accountantsorganisaties door B&S gesprekken waren gevoerd en waarom KPMG uiteindelijk de voorkeur kreeg. Ook was de VEB benieuwd hoe KPMG de transitie aanpakt en welke bijzondere aandachtspunten de nieuwe accountant uit het overleg met voorganger Deloitte heeft gehaald.

Inmiddels heeft B&S schriftelijk gereageerd op de vragen van de VEB en die antwoorden gepubliceerd op de website van het handelshuis. Vragen die de VEB specifiek aan KPMG had gesteld zijn beantwoord op basis van "met KPMG gevoerde gesprekken", aldus B&S.

Geen Portugalroute

Uit de antwoorden blijkt dat Mazars als tweede eindigde bij de selectieprocedure. B&S sprak ook met PwC en met BDO. Verder meldt het bedrijf expliciet dat niet gekozen is voor de 'Portugalroute', zoals beursfonds Value8 eerder wel deed.

Doordat Deloitte al eerder opstapte als accountant van B&S, is er geen sprake van een normaal transitieproces. KPMG laat via B&S weten "de voorkeur te geven aan schaduwdraaien tijdens het laatste controlejaar van de vertrekkende accountant". Het B&S-bestuur stelt wel "rapporten van Deloitte over 2022" met KPMG te hebben gedeeld. Ook heeft KPMG "in het kader van zijn klantacceptatieproces" gesproken met Deloitte over de redenen van de breuk met het handelshuis.

Bijzondere aandacht

B&S bevestigt in zijn reactie dat KPMG dit controlejaar bijzondere aandacht heeft voor "transacties met gelieerde partijen", zo meldt de VEB. "Risico's rond mogelijke niet-zakelijke transacties met verbonden partijen waren ook voor Deloitte de afgelopen drie jaar al een key audit matter."

Bij de eerstvolgende jaarvergadering van B&S, voorjaar 2024, kunnen aandeelhouders de nieuwe accountant voor het eerst bevragen over de controle van boekjaar 2023.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.