Nieuws

Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

BCC heeft faillissement aangevraagd, bevestigt de elektronicaketen. De keten vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden".

BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1.100 medewerkers. De winkels en de webwinkels blijven voorlopig open. De curatoren willen namelijk een doorstart maken met BCC. Het is niet duidelijk hoe groot de kans is dat dit gaat gebeuren. De curatoren, voorheen de bewindvoerders van de elektronicaketen, waren vooralsnog niet bereikbaar.

Topman Caspar Klinkhamer liet eerder al weten dat BCC onder "steeds zwaarder wordende druk" stond. Onder hem had het bedrijf al maatregelen genomen om de financiƫle positie te verbeteren. Maar ondanks dat "hebben we geconcludeerd dat dit niet voldoende is en we niet op deze manier kunnen doorgaan", meldde Klinkhamer bij de bekendmaking van de surseance.

Veranderingen gemist

Merken- en retaildeskundige Paul Moers stelde vorige week nog dat BCC de veranderingen in de retailwereld van de laatste jaren "compleet gemist" heeft. Volgens hem is het steeds belangrijker geworden om onderscheidend te zijn in de winkelstraat. "Waarom zou ik naar een winkel gaan? Dan wil je toch verrast worden? Anders haal ik het toch gewoon online", betoogde Moers.

Werknemers die lid zijn van vakbond CNV maken zich zorgen nu het faillissement van BCC is aangevraagd, zegt CNV-bestuurder Leon van der Elsen. Zij krijgen namelijk alleen een voorschot op hun salaris van 250 euro in plaats van hun loon voor deze maand, meldt hij. "Van werknemers wordt wel verwacht dat ze op hun werk blijven komen." Hij vreest dat er geen doorstart gaat komen en dat alle medewerkers hun baan verliezen.

Winkelstraten

BCC is niet de enige keten die in zwaar weer verkeert. De laatste tijd lijkt de ene na de andere naam in de winkelstraat in de problemen te komen. Zo gingen eerder dit jaar al de kledingwinkelketens Score en Chasin' failliet, net als Scotch & Soda en enkele tientallen franchisewinkels van Vero Moda, Vila en Pieces. Bedrijven gaan een moeilijke periode door, door hoge huren, hoge inflatie en soms een flinke coronaschuld die nog afbetaald moet worden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.