Nieuws

Groei consultancy lijkt na enkele topjaren voorbij

De snelle groei in consultancydiensten van de afgelopen jaren lijkt voorbij. Dit jaar is een teruggang in advieswerk merkbaar, aldus de grote consultancypraktijken. Uitdaging is nu om te voorkomen dat medewerkers 'op hun handen zitten'.

Daarover schrijven zowel het FD als de Britse Financial Times. Het FD sprak met enkele tientallen consultants, oud-medewerkers, bestuurders en recruiters over de Nederlandse adviessector. "Strategieconsultants, zoals McKinsey, BCG en Bain, beleefden in Nederland tijdens de coronacrisis hoogtijdagen. Ze hebben inmiddels een recordaantal mensen in dienst", aldus het FD. "Maar terwijl de jacht op toptalent gewoon doorgaat, klinkt hier en daar gemor over een gebrek aan projecten."

Volgens de krant hebben sommige consultants minder te doen dan verwacht, worden ze vaker ingezet voor interne projecten of kunnen ze pas later aan de slag dan gehoopt. Door de recessie is de markt voor fusies en overnames in Nederland grotendeels stilgevallen.

Ook zijn bedrijven huiveriger geworden om te veel geld aan externe adviseurs uit te geven. Grote ondernemingen als Ahold, Shell, ASR, NN Group, KPN en Rabobank geven tegenover de krant aan dat ze kritisch kijken naar consultancykosten.

Dichter naar big four

Het FD verwijst naar recent onderzoek van de Britse analistenfirma Source, waaruit blijkt driekwart van de beursgenoteerde ondernemingen de uitgaven aan consultants dit jaar heeft geschrapt of uitgesteld.  

De consultancyfirma's zelf zijn nog niet ongerust, maar zien wel dat de bezettingsgraad lager is dan de afgelopen jaren. De teruggang in strategiewerk wordt opgevangen met meer uitvoerende opdrachten rondom digitalisering en duurzaamheid, aldus het FD. "Op dat gebied groeien de strategiehuizen dichter naar de grote accountants- en advieskantoren PwC, EY, KPMG en Deloitte toe."

Op het strand

Volgens recruiter Robert Walters moeten jonge consultants voldoende worden uitgedaagd, om te voorkomen dat ze vertrekken. Inmiddels zitten ook in Nederland steeds meer consultants spreekwoordelijk "op het strand", omdat er geen werk voor ze is. Daarmee kosten ze alleen geld. In de VS is dat nog veel merkbaarder, volgens de recruiter.

Een oud-bestuurder van een grote consultant meent dat de adviesmarkt zich door de coronapandemie "een beetje gek heeft laten maken" met het werven van nieuwe mensen. "Het gaat minder goed, maar je hoeft nog geen medelijden met consultants te hebben."

De Financial Times stelt dat de terugloop in consultancydiensten mogelijk een van de redenen is dat het splitsingsproject Everest binnen EY dit voorjaar werd afgeblazen. De Britse zakenkrant vroeg werknemers in de adviessector naar hun ervaringen. Anders dan de afgelopen jaren is de vraag steeds vaker hoe mensen in de adviesteams aan het werk te houden, zo wordt gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.