Nieuws

Opmars elektrische auto stokt in Nederland

Onduidelijkheid over de wegenbelasting, te weinig subsidie en hoge aanschafkosten zorgen ervoor dat steeds minder particulieren overstappen op een elektrische auto.

Dat meldt Nieuwsuur. De aanschafsubsidie voor een elektrische auto met een prijskaartje tot aan 45 duizend euro is dit jaar 2950 euro, maar in tegenstelling tot andere jaren blijft dit jaar het aantal aanvragen sterk achter. De subsidiepot was vorig jaar in mei al leeg, maar momenteel is de pot nog met de helft gevuld.

De ANWB zegt tegen Nieuwsuur zich zorgen te maken en ziet hoge kosten als knelpunt. Hoogleraar en duurzaam ondernemer Maarten Steinbuch, die het kabinet adviseerde over het stimuleren van elektrisch rijden, beaamt dat. Steinbuch vindt de subsidie te laag in vergelijking met andere landen en wijst ook op de onduidelijkheid over de toekomst van de motorrijtuigenbelasting.

Vrijstelling

De vrijstelling voor elektrische auto's van deze belasting staat op de rol om vanaf 2025 afgeschaft te worden, maar door het flinke gewicht van deze auto's zou dat betekenen dat het belastingtarief tot wel 80 euro per maand kan worden. Het definitief maken van deze aanpassing is doorgeschoven naar een volgend kabinet. De ANWB hoopt echter dat het demissionaire kabinet alsnog een besluit neemt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.