Nieuws

PwC beperkt advieswerk voor controleklanten in VS

PwC wil het advieswerk bij Amerikaanse controlecliënten gaan beperken, om mogelijke belangenconflicten te voorkomen.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Hoewel volgens de Amerikaanse regelgeving meer advieswerk is toegestaan bij auditklanten dan bijvoorbeeld in Nederland of het VK, neemt PwC liever het zekere voor het onzekere.

Het kantoor houdt de eigen auditpraktijk momenteel kritisch tegen het licht. Naast terughoudendheid ten aanzien van advisory services wordt ook een clawback-regeling opgezet en wil PwC transparanter zijn over mogelijke belangenconflicten. Ook wordt opnieuw gekeken naar fraude en continuïteit in het kader van de controlewerkzaamheden.

Niet sectorbreed

PwC zou getracht hebben de beperking van advieswerk bij auditklanten sectorbreed af te spreken via het overleg in het Center for Audit Quality, maar kreeg de andere kantoren niet meteen mee. Het gaat volgens de FT om tientallen miljoenen dollars aan allerhande adviesdiensten. De maatregel geldt echter niet voor fiscale advisering.

Volgens de FT past het initiatief van PwC in het wereldwijde debat rondom de kwaliteit van accountantscontroles en de onafhankelijkheid richting opdrachtgevers. Daarbij memoreert de krant het schandaal rondom Carillion in het VK, in Duitsland de Wirecard-zaak en de wereldwijde poging tot opsplitsing van EY in een apart assurance- en een consultancybedrijf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.