Nieuws

2023 was goed jaar voor Europese autoverkopen

Autofabrikanten deden vorig jaar goede zaken in de Europese Unie. De verkoop van nieuwe personenauto's nam ten opzichte van 2022 met 13,8 procent toe tot 10,5 miljoen exemplaren.

In de laatste maand van vorig jaar zakte de autoverkopen juist in, aldus ACEA. Fabrikanten verkochten in december iets meer dan 867.000 auto's, 3,3 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Tekorten

In grote delen van 2022 stonden de verkopen nog zwaar onder druk doordat de auto-industrie kampte met onderdelentekorten. Vooral chips waren schaars, waardoor veel grote autoconcerns de productie moesten afschalen of tijdelijk stilleggen.

Gaandeweg werden de knelpunten in de toelevering van halfgeleiders minder, waarna een inhaalslag begon. Tot december was er sprake van een reeks van zestien maanden op rij waarin de Europese verkoopcijfers stegen.

Stekkerauto's

Volgens ACEA werden vorig jaar 37 procent meer volledig elektrische auto's verkocht. Wat marktaandeel betreft staan deze auto's nu op de derde plek, na benzineauto's en hybridewagens die deels op elektriciteit rijden.

Maar de groei van de markt voor elektrische auto's is niet langer een zekerheid. In december zakte de verkoop van stekkerauto's in de EU op jaarbasis met 16,9 procent in, de eerste daling sinds april 2020. In Duitsland, de grootste automarkt van Europa, verkochten autoconcerns bijna de helft minder elektrische auto's. Hier schrapte de door begrotingsproblemen geplaagde bondsregering medio december plots een subsidieregeling voor elektrische auto's.

In Nederland verkochten autofabrikanten vorig jaar 18,5 procent meer auto's dan in 2022. De verkoop van elektrische auto's steeg gedurende het jaar met bijna 56 procent.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.