Nieuws

AFM kijkt dit jaar ook naar inzet AI bij wettelijke controles

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten kijkt dit jaar bij het toezicht op accountantsorganisaties ook naar de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) in de controlepraktijk. Dat blijkt uit de agenda voor 2024 van de AFM.

"Accountantsorganisaties lijken voorzichtige stappen te nemen om AI in te zetten in de wettelijke controle en hun bedrijfsvoering", aldus de AFM-agenda. "Om goed toezicht te kunnen houden is het belangrijk om inzichtelijk te hebben op welke schaal en op wijze ze dit doen." De toezichthouder geeft dit jaar meer prioriteit aan datacollectie en analyse als onderdeel van het toezicht.

In 2024 kijkt de AFM bij het toezicht op accountancy en verslaggeving ook naar samenhangende en evenwichtige rapportages over de impact van ESG-factoren en de invloed daarvan op het bedrijfsmodel. "Accountantsorganisaties zijn voorbereid op het geven van zekerheid hierover. Dit levert eindgebruikers van verslaggeving relevante en betrouwbare informatie op", stelt de toezichthouder.

Kwaliteitsbeheersing

Daarnaast let de AFM dit jaar op versterking van de kwaliteitsbeheersing binnen accountantsorganisaties op drie niveaus van kwaliteit: governance en gedrag en cultuur binnen de accountantsorganisatie, het stelsel van kwaliteitsbeheersing en de kwaliteit van de wettelijke controle. Dat moet de zekerheid die accountants afgeven in de controleverklaring vergroten.

Ook kijkt de AFM nadrukkelijker naar de rol van de accountant rondom het opsporen van fraude en het tijdig signaleren van (dreigende) faillissementen in de controle. "Hierdoor wordt de maatschappelijke schade van fraude en faillissementen verminderd", aldus de AFM. Het tijdig signaleren en beperken van risico's is eveneens een aandachtspunt van de toezichthouder.

Duurzaamheid

De duurzaamheidstransitie van de financiële sector gaat minder snel dan gewenst. De ontwikkeling van een integrale strategie voor het toezicht op duurzaamheid is dit jaar één van de prioriteiten van de AFM, zo blijkt uit de Agenda 2024, die mede gebaseerd is op trends en risico's die de toezichthouder eerder heeft beschreven in AFM Trendzicht 2024.

Ook digitalisering, grensoverschrijdende financiële dienstverlening en het toezicht op de pensioentransitie zijn prioriteiten voor 2024.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.