Nieuws

SEC ontkent goedkeuring voor beursgenoteerde bitcoinfondsen

De Amerikaanse beurswaakhond SEC ontkent dat goedkeuring is gegeven voor de komst van beursgenoteerde bitcoinfondsen, ook wel bitcoin-ETF's genoemd. Volgens SEC-topman Gary Gensler is het X-account van de toezichthouder "gecompromitteerd" en is er een "ongeautoriseerde" melding geplaatst.

Op X werd gemeld dat de SEC groen licht had gegeven aan de bitcoinfondsen, maar daar is volgens Gensler nog geen sprake van. Door die fondsen zou de cryptomunt toegankelijker worden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt volgens kenners flink kan aanjagen. De cryptowereld kijkt al lange tijd reikhalzend uit naar de goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder.

Het gaat om een beleggingsproduct dat gelijk meebeweegt met de prijs van de digitale munt. Beleggers hoeven dan niet direct bitcoins te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee. In plaats daarvan krijgen ze de mogelijkheid om via de fondsen indirect te investeren in bitcoins.

Imago bitcoin verbeteren

Verschillende grote financiƫle bedrijven, waaronder 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, hadden aanvragen ingediend om dergelijke fondsen op te zetten. De goedkeuring zou daardoor voor vele miljarden dollars aan cryptobeleggingen mogelijk moeten maken. Experts hebben er eerder ook op gewezen dat de toelating van bitcoin-ETF's het imago kan verbeteren van de bitcoin, die vaak in verband wordt gebracht met witwasoperaties en cybercriminaliteit.

De SEC heeft de komst van deze trackers vooralsnog tegengehouden, uit angst dat die tot marktmanipulatie kunnen leiden. Maar rechters oordeelden vorig jaar dat de toezichthouder opnieuw naar de toelating moest kijken. De ETF zou namelijk niet zo veel verschillen van andere soortgelijke producten die al langer bestaan.

Recent liep de waarde van de bitcoin nog op naar 47.000 dollar, wat voor het eerst sinds april 2022 was. De bekendste digitale munt ter wereld bereikte in november 2021 een recordniveau van circa 69.000 dollar.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.