Nieuws

Topbestuurders hebben minimumjaarloon alweer binnen

Zestien invloedrijke topbestuurders van Nederland hebben na de eerste week van januari gemiddeld alweer het jaarsalaris van een werknemer met het minimumloon verdiend.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van vakbond FNV, in 2020 opgezet in navolging van de Britse 'Fat Cat Day'. Lijstaanvoerder dit jaar is ceo Frans Muller van Ahold Delhaize. Zijn jaarsalaris van € 7,2 miljoen maakt dat hij op 2 januari om 9:02 uur al het minimumjaarloon van een eigen Ahold-werknemer op zijn bankrekening had staan.

Roy Jakobs, ceo van het door slaapapneu-kwesties geplaagde Philips, staat met € 5,7 miljoen op plek twee. ASML-topman Peter Wennink is nummer drie met € 4,7 miljoen en daarmee ook de bestbetaalde registeraccountant in de lijst van het FNV.

Topbestuurders van Aegon, DSM, Randstad, KPN, ING, Achmea, Rabobank, PostNL, ABN Amro, KLM, Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol en NS maken de lijst van compleet. Best verdienende vrouwelijke bestuurder is Bianca Tetteroo van Achmea, die met een beloning van 1,9 miljoen euro de negende plek bezet.

Scheefgroei

Voor elk van de topbestuurders werd een ratio berekend tussen het minimumloon en de totale beloning van de topbestuurder. Die ratio is gebruikt om een schatting te maken van de datum waarop de ceo in 2024 het minimumloon al heeft verdiend. In 2024 valt deze dag op 7 januari, als gemiddelde van de zestien topbestuurders.

Volgens FNV-bestuurslid Petra Bolster laat de lijst met salarissen van de zestien topbestuurders de “gigantische scheefgroei” in Nederland zien. “Werknemers met een minimumloon kunnen amper rondkomen, terwijl bestuurders en aandeelhouders van hetzelfde bedrijf meer dan rijkelijk beloond worden.” De vakbond wil daarom het minimumloon in één keer verhogen naar zestien euro.

Leefbaar loon

FNV benadrukt dat het succes van een bedrijf afhankelijk is van alle werknemers, maar de verdeling van de salarissen laat dat niet zien. "Mensen die zich enorm inzetten voor het bedrijf worden met het huidige minimumloon enorm ondergewaardeerd. Met alle gevolgen van dien", aldus Bolster. "Wij roepen de topbestuurders op om hun werknemers eerlijk te belonen met een leefbaar loon. Daarmee hoeven ze niet te wachten totdat dit wettelijk verplicht is."

Nederland staat op de zestiende plaats van de Europese ranglijst voor toereikende minimumlonen, stelt FNV. Dat toereikend minimumloon is gebaseerd op zestig procent van het mediane loon, zoals afgesproken binnen de Europese Unie. Lidstaten moeten daaraan binnen twee jaar voldoen.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.