Nieuws

Topman BIB: strijd tegen inflatie nog steeds grootste prioriteit

De strijd tegen de inflatie moet nog steeds de grootste prioriteit blijven van centrale banken.

Dat zei topman Agustín Carstens van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in een speech. De BIB wordt ook wel de bank voor centrale banken genoemd.
Volgens Carstens zorgen de recente ontwikkelingen aan het inflatiefront wel voor "voorzichtig optimisme", maar is de klus nog niet geklaard. Hij waarschuwde dat centrale banken niet te vroeg moeten overgaan tot het verlagen van de rente. In de meeste landen is de inflatie nog altijd hoger dan de doelstellingen van centrale banken, stelt Carstens namelijk.

'Zachte landing'

De BIB-topman gaf verder aan dat economieën beter weerstand boden tegen de renteverhogingen dan verwacht en dat dit vertrouwen geeft dat er een "zachte landing" komt. Daarbij zwakken economieën weliswaar af, maar is er geen sprake van een diepe recessie. Dat betekent dat er een "opmerkelijk lage prijs" wordt betaald voor de renteverhogingen tegen de inflatie, aldus Carstens.

Renteverlaging

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft 25 januari 2024 een beleidsvergadering. De centrale bank in Frankfurt heeft inmiddels de renteverhogingen gepauzeerd en op de financiële markten wordt gehoopt dat de ECB in de loop van dit jaar de rente verlaagt. Ook voor de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve wordt gehoopt op een renteverlaging dit jaar. De Fed heeft volgende week een rentevergadering.

De BIB, ook Bank for International Settlements genoemd, werd opgericht in 1930 om Duitse herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog te regelen. Later is de BIB zich meer gaan richten op het met elkaar in lijn brengen van het beleid van centrale banken in de wereld.

Bron: ANP

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.