Nieuws

Topman JPMorgan-topman verdiende ruim 33 miljoen euro in 2023

De topman van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan heeft zijn beloning in het recordjaar van de bank zien stijgen tot omgerekend ruim 33 miljoen euro. Het standaardsalaris van ceo Jamie Dimon bedraagt een kleine 1,4 miljoen euro, maar dankzij prestatiegerelateerde bonussen kon de miljardair nog eens zo'n 32 miljoen euro bijschrijven.

Dat is een stijging van 4,3 procent vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit een toelichting van de bank. De inmiddels 67-jarige Dimon heeft eerder meerdere keren gezegd dat hij nog zeker vijf jaar wil aanblijven. In 2021 zette JPMorgan dat om in een bonusvooruitzicht van nog eens ruim vijftig miljoen dollar, als Dimon tot minstens 2026 blijft. De Amerikaan is regelmatig de bestbetaalde bankier van het land.

Ook topbestuurders Daniel Pinto (27,6 miljoen dollar) en Mary Erdoes (24,8 miljoen dollar) konden voor hun werk bij de zakenbank rekenen op riante beloningen. JPMorgan maakte recent bekend afgelopen jaar de hoogste winst ooit te hebben geboekt in de geschiedenis van Amerikaanse banken. Onder aan de streep bleef zo'n 46 miljard euro over, 32 procent meer dan een jaar eerder.

Elke dollar waard

Jamie Dimon is al sinds 2006 ceo van JP Morgan Chase & Co. De in New York gevestigde zakenbank vindt elke aan Dimon betaalde dollar het geld waard, blijkt uit een toelichting op zijn jaarbeloning.

"Het bedrijf verkeert in de ongekend gelukkige positie om geleid te worden door zo'n zeer getalenteerde en ervaren bestuurder die het bedrijf blijvend laat groeien, de leidende positie in de markt handhaaft, de reputatie versterkt, investeert in kansen voor de toekomst, diversiteit en bevordert, risico's beheert en geweldige leiders ontwikkelt, terwijl hij ook zijn focus op de klanten van de bank handhaaft", aldus JPMorgan.

Kredietcrisis

Dimon wist de zakenbank met succes door de kredietcrisis van 2008 te loodsen, waarbij de in nood verkerende bank Bear Stearns werd overgenomen en Dimon ceo's van andere banken opriep om samen Lehman Brothers te kopen, daags voordat die bank ten onder ging. Dat lukte echter niet. JPMorgan ontving zelf zo’n 25 miljard dollar aan overheidssteun tijdens de kredietcrisis.

In 2012 kwam JPMorgan negatief in het nieuws wegens een derivatenschandaal in Londen, waarbij de bank strafvervolging afkocht voor bijna één miljard dollar. Later kreeg de bank kritiek wegens betrokkenheid bij de grote fraudezaak rond Bernard Madoff, vooral omdat JPMorgan tien jaar lang zweeg over interne twijfels die men had bij de activiteiten van Madoff.

Hoewel dus niet alles onder aanvoering van Dimon rimpelloos verliep, hoeft de topman nog niet op zoek naar de januari-uitverkoopjes bij Walmart.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.