Nieuws

Veel organisaties halen dit jaar hun strategische doelstellingen niet

Bijna veertig procent van de ceo's en 43 procent van de commissarissen wereldwijd verwacht dat hun organisatie de eigen strategische doelstellingen voor 2024 niet gaat halen.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder 2.320 ceo's en 836 commissarissen, waarvan 83 uit de Benelux, uitgevoerd door executive search-bureau Heidrick & Struggles.

Uitdagingen

De belangrijkste reden voor het gebrek aan vertrouwen is het onvermogen van hun organisatie om de meest prangende uitdagingen het hoofd te bieden. Volgens de respondenten gaat het daarbij om economische onzekerheid (63 procent), geopolitieke spanningen (veertig procent) en het aantrekken en behouden van personeel (33 procent).

Een kwart van alle respondenten denkt dat hun organisatie wel goed voorbereid is op de huidige geopolitieke spanningen. Voor het omgaan met economische onzekerheid en het vinden en behouden van medewerkers in 2024 geldt dit voor 44 procent van de ceo’s en 37 procent van de  commissarissen.

Vertrouwen in leiderschap

Hoewel een groot deel van de ondervraagde ceo's en commissarissen dus vreest dat de strategische doelen in 2024 niet worden gehaald, heeft 66 procent van hen toch veel of volledig vertrouwen in het huidige leiderschapsteam van de organisatie.

Dat geldt echter niet voor eventuele opvolging en het aantrekken, ontwikkelen en behouden van toekomstige directieleden; daarin heeft juist 57 procent van de ceo’s en 51 procent van de commissarissen weinig tot geen vertrouwen.

Klimaat

Naast werving en selectie, geopolitieke spanningen en economische onzekerheid, worden ook bedrijfscultuur (25 procent), cybersecurity (23 procent) en kunstmatige intelligentie (22 procent) als belangrijke issues voor het aankomende jaar genoemd.

Opvallend genoeg ziet maar tien procent van alle ondervraagden de klimaatverandering als grootste uitdaging. Bijna veertig procent van hen is er van overtuigd dat de gevolgen van klimaatverandering voor hun organisatie behapbaar zullen zijn. Over de inzet van AI zijn zij met dertig procent veel minder optimistisch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.