EU-Rekenkamer waarschuwt voor dubbele EU-financiering projecten
Het risico dat dezelfde energie- of ontwikkelingsprojecten in de EU-landen onterecht twee keer worden gesubsidieerd met EU-geld is zo groot, dat de Europese Rekenkamer voor deze praktijk waarschuwt in een recent uitgekomen rapport.
"Bij dubbele financiering wordt misbruik gemaakt van EU-middelen en wordt het geld van de Europese belastingbetaler verspild", zegt het Belgische Rekenkamerlid Annemie Turtelboom in een reactie op het rapport. Toch heeft de Rekenkamer weinig voorbeelden gevonden van dergelijke dubbele financiering.
Misbruik
Maar dat komt, aldus Turtelboom tegen de pers, omdat "wanneer je een systeem zo goed als oncontroleerbaar maakt, het vervolgens per definitie ingewikkeld wordt om bewijszaken te vinden". Zij denkt dat misbruik potentieel voorkomt, maar dat dit moeilijk is vast te stellen, omdat de verschillende EU-fondsen het EU-geld onder andere voorwaarden uitkeren.
Het gaat om betalingen uit enerzijds fondsen voor de ontwikkeling van Europese achterstandsgebieden of energie-infrastructuur en anderzijds betalingen uit het zogenoemde coronaherstelfonds, waaruit ook transport of energie-infrastructuur betaald kunnen worden. Dat laatste fonds kwam er voor de EU-landen, om de economische klap te boven te komen van de coronapandemie.
Maar het fonds werkt niet met vergoedingen voor werkelijk gemaakte kosten, maar via een uitbetalingssysteem waarbij landen veel minder verantwoording hoeven af te leggen over wie het geld uiteindelijk ontvangt. Zo hoeven landen bijvoorbeeld alleen de honderd belangrijkste ontvangers van subsidies bekend te maken en niet allemaal.
Coronaherstelfonds
Het coronaherstelfonds moest na de pandemie de subsidiëring eenvoudiger maken voor de lidstaten. Sommige economen hopen ook dat dit fonds een voorbeeld wordt voor een toekomstig eenvoudiger EU-financieringsmodel. Maar de Europese Rekenkamer stelt in het rapport "dat vereenvoudiging niet mag worden doorgevoerd ten koste van de verantwoording".
De Europese Commissie verwerpt de kritiek, door te stellen dat alle EU-landen weten dat ze niet voor dezelfde projecten twee keer EU-subsidie mogen uitkeren en dat de landen dit zelf controleren.
Bron: ANP
Gerelateerd
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter
De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele...
Europese Rekenkamer: staatssteun voor herstel en industriebeleid strenger controleren
Sinds de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie (EC) haar staatssteunregels snel versoepeld, zodat EU-landen bedrijven overeind...
Europese Rekenkamer bezorgd over oplopende schulden van EU
De Europese Rekenkamer is bezorgd over de oplopende schulden van de Europese Unie. Dat staat in het verslag over de Europese begroting van 2023.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...
Subsidie voor schone vrachtwagens na één dag al bijna op
Op 1 oktober is de extra ronde van de subsidieregeling voor de aanschaf van Zero-Emissie Trucks (AanZET) voor dit jaar geopend. Van het beschikbare budget van €...