Voorstel voor arbeidsongeschiktheids- verzekering zzp'ers gaat langer duren
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers aanpassen. Hij verwacht het voorstel daarom niet meer voor de zomer van 2025 in te kunnen dienen bij de Tweede Kamer.
Met de aanpassing wordt gevolg gegeven aan de verschillende reacties die op het wetsvoorstel zijn gekomen, zoals die vanuit uitvoeringsinstantie UWV en de Belastingdienst.
Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. "De gekozen grondslag leidt tot een periode van onzekerheid over de verzekerings- en premieplicht voor de zelfstandige. Beide organisaties vinden dat de gekozen grondslag 'winst uit onderneming' daarmee te grote risico's op terug- en nabetalingen met zich meebrengt", aldus Van Hijum.
Uitvoerbaarheid
Door het UWV en de Belastingdienst is ook gekeken naar de uitvoerbaarheid. De fiscus vindt het plan helemaal niet uitvoerbaar en noemt dan ook geen mogelijke invoeringsdatum. Het UWV geeft het voorstel het stempel "niet uitvoerbaar, tenzij", en ziet pas vanaf 1 januari 2030 de mogelijkheid het plan in te voeren.
Het plan vraagt te veel capaciteit van de twee uitvoerders, die al langer met uitvoeringsproblemen kampen en ook hersteloperaties moeten uitvoeren.
Van Hijum schrijft dat hij de knelpunten gaat bestuderen. Hij zal "meer of minder vergaande aanpassingen" moeten doen aan het voorstel om tot een "uitvoerbare, betaalbare en uitlegbare verzekering" te komen. Om de bezwaren en adviezen goed te verwerken, komt het aangepaste wetsvoorstel op zijn vroegst in het derde kwartaal van 2025 naar de Kamer.
Wetsvoorstel
Op dit moment is een merendeel van de zelfstandigen niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een deel acht een verzekering niet nodig of vindt de kosten te hoog, maar een deel kan zich niet verzekeren door hun leeftijd, medische aandoening of medische geschiedenis. Bij langdurige uitval verliezen zij hun inkomen.
Het wetsvoorstel Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (Baz) zorgt ervoor dat elke zelfstandige tot de AOW-leeftijd verzekerd is. Door deelname verplicht te stellen kunnen risico's worden gedeeld en kosten relatief laag gehouden worden. De premie voor deze collectieve verzekering bedraagt 6,5 procent van het inkomen, met een maximum van € 195 per maand.
Vertraging
De vertraging in de wetgeving heeft mogelijk ook gevolgen voor de Nederlandse toegang tot het coronaherstelfonds van de Europese Unie.
De verplichte zzp-verzekering was een van de mijlpalen die Nederland moet halen. Hoewel Nederland onder voorwaarden kan aanvragen of het de mijlpaal later kan halen, is het niet uitgesloten dat het kabinet geld misloopt als gevolg van de vertraging van het voorstel.
Op de internetconsultatie van het wetsvoorstel zijn meer dan tweeduizend reacties binnengekomen, vooral van individuele personen en bedrijven.
Bron: Rijksoverheid/ANP
Gerelateerd

Voormalig Countus-bestuurders starten controlekantoor voor en door zzp'ers
Voormalig Countus-bestuursleden Bob Seemann en Dijan Bruins willen met Iezzie Audit zzp'ers faciliteren bij het opbouwen van een eigen klantenportefeuille. Volgens...

UWV waarschuwt voor problemen rond opzeggen baan zieke werknemer
Het UWV slaat alarm over zieke werknemers die na overleg met hun werkgever hun baan opzeggen en daarna onbedoeld zonder uitkering komen te zitten. De uitkeringsinstantie...

UWV maakte rekenfouten in uitkeringen Ziektewet
Het UWV heeft opnieuw fouten gemaakt bij het berekenen van uitkeringen. Dit keer gaat het om ongeveer drieduizend dossiers van mensen in de Ziektewet, van wie extra...

Tienduizenden zzp'ers minder, na jarenlange stijging
Het aantal zzp'ers in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald met 28.000, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het is de eerste afname sinds...

Aantal zzp'ers blijft opnieuw vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in april opnieuw vrijwel gelijk gebleven. Dat was voorgaande maanden ook al het geval.