Nieuws

Amerikaanse rechter zet streep door megabeloning Elon Musk

Een Amerikaanse rechter heeft een beloningspakket ter waarde van 55 miljard dollar voor Tesla-topman Elon Musk verworpen. Daardoor is de hoogte van het fortuin van de rijkste man ter wereld opeens onzeker geworden. Zonder het pakket zou zijn vermogen dalen tot ruim 154 miljard dollar, waardoor hij de op twee na rijkste persoon op aarde zou worden.

De steenrijke zakenman kreeg het pakket al in 2018 toegezegd bij Tesla. Het ging om het grootste beloningspakket ooit voor een bedrijfsbestuurder. Maar een aandeelhouder bestempelde de megabeloning als buitensporig. Een rechter in Delaware is meegegaan in die redenering.

Aandelenopties

Het betreft namelijk geen beloning die Musk in contanten kreeg. In plaats daarvan kreeg hij aandelenopties toegezegd voor als hij met Tesla bepaalde doelstellingen kon behalen. Dat het bedrag zo hoog uitpakt, komt omdat de beurskoers van Tesla in de loop der jaren flink is gestegen.

Bonus deugt niet

Richard Tornetta, een kleine belegger in Tesla, vond de bonus niet deugen en spande in 2018 een zaak aan. Toen was er namelijk direct veel speculatie dat de beurskoers van Tesla wel eens tot grote hoogte zou kunnen stijgen. Tornetta vond het daarnaast oneerlijk dat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat eigenlijk volledig onder zijn controle zou staan. Zo was een van de betrokken bestuurders zijn broer Kimbal Musk.

Toch is de zaak niet zo simpel. Advocaten van Musk hebben er eerder op gewezen dat het voorstel in grote meerderheid is aangenomen door de aandeelhouders van Tesla. Door de bonus zou Musk daarbij gefocust zijn geweest op het beter maken van Tesla. En daaraan zou te danken zijn dat de beurskoers zo hard is opgelopen, wat in het belang is van alle aandeelhouders. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.