Nieuws

Beleggers eisen half miljard van ING om witwasaffaire

ING en diverse bestuursleden van de bank hebben een dagvaarding ontvangen namens beleggers. Die stellen "financiële verliezen te hebben geleden", omdat zij niet goed zijn geïnformeerd over gebreken in het antiwitwasbeleid van de bank.

Daarom eisen zij nu een schadevergoeding van vijfhonderd miljoen euro, meldt ING in een verklaring. De bank zegt het daarmee niet mee eens te zijn en zich te zullen gaan verdedigen.

Het FD bericht over de dagvaarding, die de krant al heeft ingezien. Deze zou zijn verstuurd namens een groep van 158 institutionele beleggers, waaronder banken, verzekeraars en vermogensbeheerders uit Europa en de Verenigde Staten. Wie zij precies zijn, is niet bekend. Volgens de krant willen zij zich niet bekendmaken omdat ze nog altijd zaken doen met ING.

Witwaszaak

Centraal in de aanklacht staat de aanloop naar de witwaszaak waar ING in 2018 een schikking voor trof met het Openbaar Ministerie. De bank betaalde 775 miljoen euro om niet verder vervolgd te worden. De bank had niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen.

Het FD schrijft dat de beleggers vinden dat ING eerder duidelijk had moeten maken "dat er een probleem was met de naleving van de regels die witwassen moeten voorkomen". Daarmee zou ING koersgevoelige informatie hebben achtergehouden.

Al verwacht

ING had een dergelijke procedure naar eigen zeggen al zien aankomen. "In de afgelopen jaren maakten we bekend dat we ons ervan bewust werden dat bepaalde partijen een juridische procedure tegen ING zouden kunnen starten in verband met het onderwerp van de schikking."

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.