Nieuws

Brussel dwarsboomt gezamenlijke witwasaanpak Nederlandse banken

Brussel heeft een streep gezet door de opzet van het Nederlandse anti-witwasproject Transactiemonitoring Nederland (TMNL), een plan van Nederlandse banken om samen op te trekken in het bestrijden van witwassen.

Dat meldt het FD. Minister van Financiën Steven van Weyenberg meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat het plan in de huidige opzet niet aansluit bij het raamwerk van nieuwe Europese regels op het gebied van witwassen. Het plan lag al flink onder vuur vanwege zorgen om privacy. Onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens noemde het plan een vorm van massasurveillance en vergeleek de aanpak met het uitgooien van een sleepnet. Ook de Raad van State ziet de huidige opzet van TMNL niet zitten, evenals de Consumentenbond en de Rekenkamer.

Controversieel

Of TMNL helemaal niet meer door kan gaan is nog niet helder, omdat de brief van Weyenberg volgens kenners daarover niet eenduidig is. Wel duidelijk is dat Europa witwasonderzoek verder wil harmoniseren, en dat het Nederlandse wetsvoorstel 'Plan van aanpak witwassen' op meerdere punten niet goed aansluit bij Europese plannen. Dit wetsvoorstel is controversieel verklaard na het vallen van het kabinet, waardoor ook de politiek dit wetsvoorstel, evenals de inzet van TMNL, voorlopig niet zal behandelen.

Tegen het FD zegt expert financiële regelgeving Simon Lelieveldt dat het "een uitgemaakte zaak" is en dat er een "rode streep" door het wetsvoorstel kan. "Alles mag terug naar de tekentafel", aldus Lelieveldt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.