Nieuws

DataSnipper haalt honderd miljoen dollar op om te groeien in AI voor accountants

De Amerikaanse investeerder Index Ventures investeert honderd miljoen dollar in het Amsterdamse softwarebedrijf DataSnipper, dat is gespecialiseerd in software voor accountants. DataSnipper wil een groter deel van het werk van accountants automatiseren.

Dat meldt onder meer het FD. DataSnipper is opgericht in 2017 en richt zich specifiek op de accountantssector. De drie oprichters zetten DataSnipper destijds op als platform dat in Excel snel gegevens kan invoeren uit andere documenten; in veel gevallen automatisch op basis van artificial intelligence.

Vertrek accountants

Te veel accountants verlaten het beroep door de werkdruk en de groeiende hoeveelheid te controleren gegevens, aldus DataSnipper-ceo Vidya Peters. “Een op de vijf accountants zegt ieder jaar zijn baan op. Van degenen die vorig jaar stopten, heeft 82 procent zes jaar of meer ervaring.”

DataSnipper stelt dat het tot negentig procent van de taken kan automatiseren. Ambitie is naar eigen zeggen ervoor zorgen dat auditors en finance professionals hun expertise vooral kunnen richten op strategie en risicobeoordeling.

Het bedrijf werkt voor grote accountantsorganisaties zoals Deloitte, KPMG, EY, PwC en Grant Thornton, maar bijvoorbeeld ook voor Swapfiets.

Unicorn

DataSnipper kreeg bij de investering van Index Ventures een waardering mee van één miljard dollar en werd daarmee de eerste ‘unicorn’ sinds 2022, aldus het FD. Nederland telt nu 31 van zulke unicorns, volgens gegevens van data-organisatie Dealroom. De ambitie is om met het opgehaalde kapitaal ook in te zetten op andere markten, zoals dienstverlening aan fiscalisten en interne accountants, meldt het FD.

De omzet van het platform is sinds de oprichting in 2017 jaarlijks verdubbeld. Inmiddels werken er 140 mensen en de verwachting is dat dat aantal dit jaar zal verdubbelen. Naast een hoofdkantoor in Amsterdam heeft DataSnipper inmiddels ook vestigingen in onder meer New York, Mexico en Maleisië.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.