Nieuws

KPMG'er promoveert op onderzoek naar AI in de accountancy

KPMG'er Marcel Boersma heeft op 23 februari succesvol zijn proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam verdedigd, waarin hij onderzoek presenteert over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de accountancy.

Boersma heeft voor zijn promotieonderzoek in computational science in kaart gebracht wat de mogelijkheden zijn voor de integratie van technologie in het vakgebied. De integratie van AI in de accountancy bevindt zich nog in een vroeg stadium. Met zijn onderzoek wil hij bijdragen aan het automatiseren van accountantsprocessen en daarmee de kwaliteit van het accountancyvak verbeteren.

Promotie Marcel Boersma

Zijn onderzoek richt zich met name op het gebruik van algoritmen om transactiedata te analyseren, waardoor accountants goed inzicht krijgen in de geldstromen van bedrijven en potentiële risico's sneller kunnen signaleren. Hierbij kijkt AI bijvoorbeeld of de geldstromen van klanten wel overeenkomen met de voorspellingen van het model.

Optimistisch

Het proefschrift Complex networks in audit; A data-driven modelling approach belicht zowel successen als uitdagingen waarmee de integratie van AI in de accountancy gepaard gaat. Hoewel de technologie veelbelovend is, moeten AI-systemen voldoen aan de hoge standaarden die in de accountancysector gelden.

Boersma is tegelijk optimistisch over de toekomst: "Ik denk dat verdere samenwerking tussen academici en professionals zal leiden tot geavanceerde AI-oplossingen die het accountancyproces transformeren en verbeteren. Dit maakt het vak alleen maar aantrekkelijker voor toekomstige generaties."

Marcel Boersma is sinds 2013 jaar werkzaam bij KPMG als expert in data science en machine learning. Hij begon in 2009 als trainee accountancy maar stroomde na één jaar alweer uit, omdat het handmatige werk hem tegenstond. Daarna startte hij een opleiding informatica.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.