Nieuws

Multinational voor miljoenen opgelicht via deepfakevideo

Een internationaal opererend bedrijf is voor omgerekend ruim 23 miljoen euro opgelicht. Dat gebeurde nadat een medewerker van een vestiging in Hongkong voor de gek werd gehouden tijdens een videovergadering, waarbij gebruik werd gemaakt van deepfake-technologie.

Daarover bericht de krant South China Morning Post. In de video gaf iemand die zich voordeed als de financieel topman van het bedrijf een opdracht om geld over te maken. Volgens de Hongkongse krant heeft de politie niet bekendgemaakt om welk bedrijf het gaat.

Een medewerker van het bedrijf ontving medio januari een mailtje van de financieel directeur om in het geheim een transactie te verrichten. Volgens de politie had de werknemer twijfels, maar die werden weggenomen nadat hij was uitgenodigd voor een videovergadering. Daarin trof hij onder meer de financieel directeur en andere medewerkers, die er volgens de werknemer uitzagen en klonken als mensen die hij kende.

Opgelicht

Daarop schreef de medewerker uiteindelijk vijftien keer geld over, naar vijf verschillende bankrekeningen en voor een totaalbedrag van 200 miljoen Hongkong-dollar. Pas nadat de werknemer contact had opgenomen met het hoofdkantoor van het bedrijf, kwam hij erachter dat hij was opgelicht.

Bij deepfake-technologie worden beelden samengesteld op basis van Artificial Intelligence (AI). De South China Morning Post meldt dat de politie onderzoek doet, maar dat er nog geen verdachten zijn aangehouden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.