Nieuws

Richard van Hienen nieuwe algemeen directeur Auditdienst Rijk

Drs. ing. Richard van Hienen RA wordt de nieuwe algemeen directeur Auditdienst Rijk bij het ministerie van Financiën. Hij volgt Adrie Kerkvliet op, die in oktober vorig jaar vertrok naar de Raad voor de rechtspraak.

De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht van Richard van Hienen, op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 15 april aanstaande.

Van Hienen is sinds 2019 directeur van de Auditdienst UWV. Daarvoor was hij onder meer interim-afdelingshoofd Internal Audit bij het CAK, senior consultant bij interim- en adviesbureau Vanberkel Professionals, afdelingshoofd Interne Audit Dienst bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, leidinggevende van de Accountantsdienst van LNV en agrarisch ondernemer.

Als registeraccountant was Van Hienen ook actief binnen de NBA, onder meer als bestuurslid namens de ledengroep intern- en overheidsaccountants (LIO). Zijn benoeming bij de ADR is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst.

ADR

De Auditdienst Rijk is de onafhankelijke interne auditor van de rijksoverheid. De ADR werkt voor elk ministerie afzonderlijk en rapporteert aan de politieke en ambtelijke leiding van de ministeries. Voor alle departementen en begrotingsfondsen brengt de ADR rapporten met een controleverklaring uit bij de jaarverslagen.

De ADR telt circa zeshonderd auditors die officieel vallen onder het ministerie van Financiën. De ADR leverde in het verleden onder meer input voor aansprekende dossiers, zoals rondom de kinderopvangtoeslag en de grote uitgaven ten tijde van de coronapandemie. De ADR toonde zich daarbij regelmatig kritisch naar de verschillende ministeries, die sinds 2016 verplicht zijn om de rapporten van de auditdienst openbaar te maken.

In een eerder interview in het magazine Accountant benadrukte de vorige algemeen directeur Adrie Kerkvliet dat accountants van de ADR volkomen onafhankelijk hun werk moeten kunnen doen. “Wij hoeven instructies vanuit ministeries niet te accepteren. Dat betekent dat je als accountant je rug recht moet houden wanneer dergelijke discussies zich aandienen.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.