Nieuws

Onderzoek Hyarchis: AI belangrijkste ontwikkeling voor toekomst accountancy

Artificial Intelligence (AI), de aanscherping van wet- en regelgeving en data en digitalisering zijn de belangrijkste trends en innovaties die van invloed zijn op de accountancy in de toekomst. Dat stelt data-expert Hyarchis, op basis van een uitvraag bij accountantskantoren.

De accountantssector staat onder grote druk om te veranderen, onder meer door commerciële druk, een toenemend takenpakket, vergrijzing van de beroepsgroep en de groeiende belangstelling van private equity-partijen, aldus het softwarehuis.

Vrijwel alle respondenten in de enquête noemen AI als belangrijke trend die de toekomst van het vak in de komende jaren gaat bepalen. Ook de aanscherping van wet- en regelgeving wordt veel genoemd.

Kwartiermakers

Hyarchis vroeg de kantoren ook naar hun commentaar op de aanbevelingen van de Kwartiermakers toekomst accountancysector, die in november 2023 zijn gepresenteerd.

De respondenten zijn positief over de invoering van beroepsprofielen en de oprichting van een expertisecentrum fraude. Maar slechts 21 procent is voor invoering van Audit Quality Indicators (AQI’s), mogelijk uit vrees voor lastenverzwaring.

De deelnemers aan de enquête vragen zich ook af of de sector beschikt over voldoende kennis van nieuwe technologieën om succesvol te innoveren. Ook weerstand tegen verandering wordt als belemmerende factor genoemd.

Hyarchis stuurde de enquête in het eerste kwartaal van dit jaar naar een groot aantal Nederlandse accountantskantoren. Van de respondenten is bijna driekwart werkzaam bij kleinere kantoren (tot circa vijftig medewerkers).

Downloaden van de uitkomsten kan via de website van het softwarehuis.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.